Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Roladki z kurczaka ze szpinakiem, szynką i serem pleśniowym
Anna Markowicz
Anna Markowicz 25.03.2022 22:45

Roladki z kurczaka ze szpinakiem, szynką i serem pleśniowym

Roladki z kurczaka ze szpinakiem, szynką i serem pleśniowym
https://pixabay.com/pl/

ROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM, SZYNKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki na 4 porcje:– 400 g filetów z kurczaka (4 połówki)– 100 g mrożonego szpinaku w liściach– 80 g sera pleśniowego (np. Roquefort lub gorgonzola)– 100 g szynki dojrzewającej (np. włoskiej prosciutto)– 2 łyżki miękkiego masła– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki– 1 ząbek czosnku– sól i pieprz– oliwa z oliwek (ok. 1/2 łyżki).

Sposób przygotowania1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, a następnie usunąć ścięgna i kostki. Każdy filet przekroić w poprzek na dwie możliwie równe części. Delikatnie rozbić tłuczkiem, tak by uzyskać cztery kawałki o podobnej grubości.2. Szpinak poddusić, podgrzewając na wolnym ogniu w niewielkiej ilości wody (listki podgrzewać tylko do czasu, aż zmiękną i zaczną puszczać sok). Nadmiar płynu odsączyć na sicie.3. Masło rozetrzeć z posiekaną pietruszką i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.4. Plastry szynki podzielić na cztery porcje i rozłożyć tak, by na siebie nachodziły. Na każdej porcji szynki ułożyć plaster fileta z kurczaka, posmarować masłem czosnkowo-pietruszkowym, na to położyć porcję szpinaku oraz sera. Tak przygotowane zawijać w rolady i spiąć wykałaczkami.5. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Każdą roladę dodatkowo delikatnie posmarować oliwą.6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20-30 minut.7. Podawać z ziemniakami, gotowanymi warzywami (np. brokuły, cukinia, zielony groszek) lub surówką (np. z pomidorów i papryki).

Wskazówki:– Zamiast fileta z kurczaka można użyć piersi z indyka.– Szynkę można zamienić na boczek lub zrezygnować z niej i zamiast tego odtoczyć zawinięte kawałki mięsa w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w panierce (zamiast tradycyjnej bułki tartej może być panierka z mielonego siemienia lnianego czy płatków owsianych).– Przepis można modyfikować na wiele sposobów wymieniając dodatki stanowiące nadzienie. Ser pleśniowy można zastąpić mozzarellą lub fetą. Wnętrze roladek można również wypełnić papryką pokrojoną w słupki, podsmażonymi pieczarkami, pesto czy pastą pomidorową.

Tagi: