Roladki z kurczaka ze szpinakiem, szynką i serem pleśniowym
https://pixabay.com/pl/

Roladki z kurczaka ze szpinakiem, szynką i serem pleśniowym

Roladki z kurczaka to świetny pomysł na obiad, zwłaszcza gdy mamy już dość kotletów lub mamy ochotę na coś bardziej wyszukanego. Chude i delikatne w smaku filety z kurczaka uzupełnione wyrazistym smakiem szynki i pleśniowego sera przypadną do gustu nawet wybrednym smakoszom. Ta potrawa to też swego rodzaju kompromis między tym, co lekkie i dietetyczne (pierś z kurczaka, szpinak), a dodatkami, które choć tłuste (szynka, ser pleśniowy), to w niewielkiej ilości potrafią całkowicie zmienić charakter i smak dania.

ROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM, SZYNKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki na 4 porcje:
– 400 g filetów z kurczaka (4 połówki)
– 100 g mrożonego szpinaku w liściach
– 80 g sera pleśniowego (np. Roquefort lub gorgonzola)
– 100 g szynki dojrzewającej (np. włoskiej prosciutto)
– 2 łyżki miękkiego masła
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek (ok. 1/2 łyżki).

Sposób przygotowania
1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, a następnie usunąć ścięgna i kostki. Każdy filet przekroić w poprzek na dwie możliwie równe części. Delikatnie rozbić tłuczkiem, tak by uzyskać cztery kawałki o podobnej grubości.
2. Szpinak poddusić, podgrzewając na wolnym ogniu w niewielkiej ilości wody (listki podgrzewać tylko do czasu, aż zmiękną i zaczną puszczać sok). Nadmiar płynu odsączyć na sicie.
3. Masło rozetrzeć z posiekaną pietruszką i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
4. Plastry szynki podzielić na cztery porcje i rozłożyć tak, by na siebie nachodziły. Na każdej porcji szynki ułożyć plaster fileta z kurczaka, posmarować masłem czosnkowo-pietruszkowym, na to położyć porcję szpinaku oraz sera. Tak przygotowane zawijać w rolady i spiąć wykałaczkami.
5. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Każdą roladę dodatkowo delikatnie posmarować oliwą.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20-30 minut.
7. Podawać z ziemniakami, gotowanymi warzywami (np. brokuły, cukinia, zielony groszek) lub surówką (np. z pomidorów i papryki).

Wskazówki:
– Zamiast fileta z kurczaka można użyć piersi z indyka.
– Szynkę można zamienić na boczek lub zrezygnować z niej i zamiast tego odtoczyć zawinięte kawałki mięsa w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w panierce (zamiast tradycyjnej bułki tartej może być panierka z mielonego siemienia lnianego czy płatków owsianych).
– Przepis można modyfikować na wiele sposobów wymieniając dodatki stanowiące nadzienie. Ser pleśniowy można zastąpić mozzarellą lub fetą. Wnętrze roladek można również wypełnić papryką pokrojoną w słupki, podsmażonymi pieczarkami, pesto czy pastą pomidorową.

Następny artykuł