Smakosze.pl
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, szynką i serem pleśniowym

https://pixabay.com/pl/

Roladki z kurczaka ze szpinakiem, szynką i serem pleśniowym

22 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Anna Markowicz

Udostępnij:

Roladki z kurczaka to świetny pomysł na obiad, zwłaszcza gdy mamy już dość kotletów lub mamy ochotę na coś bardziej wyszukanego. Chude i delikatne w smaku filety z kurczaka uzupełnione wyrazistym smakiem szynki i pleśniowego sera przypadną do gustu

ROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM, SZYNKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki na 4 porcje:– 400 g filetów z kurczaka (4 połówki)– 100 g mrożonego szpinaku w liściach– 80 g sera pleśniowego (np. Roquefort lub gorgonzola)– 100 g szynki dojrzewającej (np. włoskiej prosciutto)– 2 łyżki miękkiego masła– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki– 1 ząbek czosnku– sól i pieprz– oliwa z oliwek (ok. 1/2 łyżki).

Sposób przygotowania1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, a następnie usunąć ścięgna i kostki. Każdy filet przekroić w poprzek na dwie możliwie równe części. Delikatnie rozbić tłuczkiem, tak by uzyskać cztery kawałki o podobnej grubości.2. Szpinak poddusić, podgrzewając na wolnym ogniu w niewielkiej ilości wody (listki podgrzewać tylko do czasu, aż zmiękną i zaczną puszczać sok). Nadmiar płynu odsączyć na sicie.3. Masło rozetrzeć z posiekaną pietruszką i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.4. Plastry szynki podzielić na cztery porcje i rozłożyć tak, by na siebie nachodziły. Na każdej porcji szynki ułożyć plaster fileta z kurczaka, posmarować masłem czosnkowo-pietruszkowym, na to położyć porcję szpinaku oraz sera. Tak przygotowane zawijać w rolady i spiąć wykałaczkami.5. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Każdą roladę dodatkowo delikatnie posmarować oliwą.6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20-30 minut.7. Podawać z ziemniakami, gotowanymi warzywami (np. brokuły, cukinia, zielony groszek) lub surówką (np. z pomidorów i papryki).

Wskazówki:– Zamiast fileta z kurczaka można użyć piersi z indyka.– Szynkę można zamienić na boczek lub zrezygnować z niej i zamiast tego odtoczyć zawinięte kawałki mięsa w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w panierce (zamiast tradycyjnej bułki tartej może być panierka z mielonego siemienia lnianego czy płatków owsianych).– Przepis można modyfikować na wiele sposobów wymieniając dodatki stanowiące nadzienie. Ser pleśniowy można zastąpić mozzarellą lub fetą. Wnętrze roladek można również wypełnić papryką pokrojoną w słupki, podsmażonymi pieczarkami, pesto czy pastą pomidorową.

Anna MarkowiczAutor

Redaktor Anna Markowicz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >

Przepisy

Rosół z kaczki

Czytaj więcej >