Smakosze.pl Przepisy Spaghetti all'Amatriciana: magia sosu
Pixabay.com

Spaghetti all'Amatriciana: magia sosu

25 marca 2022
Autor tekstu: Hoff Emil

Spaghetti all'Amatriciana: prosty przepis sprzed 200 lat

Spaghetti all'Amatriciana to włoski specjał, którego historia sięga prawdopodobnie końca XVIII w. Wtedy to do grica z drobno pokrojonego, podsmażonego mięsa i sera zaczęto dodawać pomidory w różnej postaci. Tak powstał mięsno-serowo-pomidorowy sos all'Amatriciana, idealny do obiadowego spaghetti.

W tym przepisie wykorzystamy swojską wersję sosu all'Amatriciana. Zamiast wieprzowego podgardla użyjemy boczku.

Spaghetti all'Amatriciana: dla kogo?

Spaghetti all'Amatriciana to pyszne danie dla całej rodziny. Sos nie jest jednak wegetariański, co trzeba brać pod uwagę, jeśli planuje się podać go np. na większym zjeździe czy przyjęciu.

Spaghetti all'Amatriciana: na jaką okazję?

Spaghetti all'Amatriciana to znakomite danie na obiad czy romantyczną kolację. Ładnie się prezentuje, wspaniale pachnie i cudownie smakuje. Włoskie danie to też okazja do przeniesienia się w wyobraźni do słonecznych Włoch. Jak znalazł na jesienno-zimowy obiad.

Spaghetti all'Amatriciana: ile kalorii?

Spaghetti all'Amatriciana to danie smaczne, pożywne i sycące. Makaron, spora ilość mięsa w sosie i dodatek sera sprawiają, że danie – zależnie od wielkości porcji – może zawierać sporo kalorii, ale to w końcu obiad i musi dawać siłę. Osoby dbające o linię mogą zrezygnować z serowej posypki.

Obserwuj nas w
autor
Hoff Emil

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy