Smakosze.pl Przepisy Sprawdzony sposób na spaghetti z małżami
pixabay.com

Sprawdzony sposób na spaghetti z małżami

25 marca 2022
Autor tekstu: Małas Karolina

Moda na jedzenie małży w Polsce jest stosunkowo młoda. Coraz częściej podaje się je w restauracjach, ale dzięki ułatwionemu dostępowi do świeżych owoców morza w sklepach, takie dania, jak spaghetti z małżami, pojawiają się często w domach.

Spaghetti z małżami: składniki

  • 200 g makaronu spaghetti lub podobnego

  • 50 g masła

  • 100 ml białego wytrawnego wina

  • pół cebuli

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki natki pietruszki

  • 20-30 małych małży

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • sól oraz czarny pieprz.

Spaghetti z małżami: przygotowanie

Makaron spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy. Odlewamy ok. ½ szklanki wody z gotowania makaronu, która posłuży nam potem do sosu.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek i natkę pietruszki siekamy.

Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Wrzucamy czosnek i cebulę i smażymy ok. 3 minut, aż cebula się zeszkli, a czosnek zacznie wydzielać aromat. Dodajemy mule i białe wino, przykrywamy i dusimy przez ok. 6 minut.

Następnie dodajemy natkę pietruszki oraz makaron i dokładnie mieszamy. Podlewamy wodą z gotowania makaronu aż osiągnie odpowiednią dla nas konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.

Spaghetti z małżami: porady

Muszle małży przed wrzuceniem na patelnię należy wyszorować gąbką i przepłukać.

Świeże małże powinny pachnieć morzem, a nie śniętą rybą. Powinny też mieć zamknięte muszle, które otworzą się dopiero przy gotowaniu lub smażeniu. Jeżeli jakaś muszla jest otwarta, to należy postukać w nią nożem i odstawić na kilka minut. Te, które się zamkną, nadają się do gotowania. Te, które pozostaną otwarte należy wyrzucić.

Zamiast małych małży o jasnych skorupach (vognole) możemy zastosować w tym przepisie na spaghetti z małżami te podłużne i czarne mule.

Obserwuj nas w
autor
Małas Karolina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy