Strogonow drobiowy z papryką
Pomysł na szybki obiad, czyli gulasz strogonow z kurczaka
Potrawy jednogarnkowe to znakomite rozwiązanie dla osób zapracowanych, żyjących w biegu, ale także dla tych, którzy cenią sobie treściwe i proste do przyrządzenia posiłki. Główną zaletą tego typu potraw jest to, że obiad praktycznie gotuje się sam! Wystarczy, że dodasz do niego określone składniki i poczekasz.
Jednym z takich dań jest niewątpliwie strogonow drobiowy. Można go jeść zarówno w porze obiadowej, na obiadokolację, jak i w przerwie pomiędzy posiłkami. Doskonale smakuje ze zwykłym chlebem, ale też z ziemniakami czy kaszą. Taki tradycyjny strogonow jest świetnym pomysłem na sycący obiad dla całej rodziny.
Oryginalny Boeuf Stroganow, a nasz strogonow drobiowy
Warto wiedzieć, że Boeuf Stroganow to popularne na całym świecie danie będące kombinacją kuchni francuskiej i rosyjskiej. Francuskie bœuf` oznacza wołowinę, a Stroganow to nazwisko rosyjskiego urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Podstawą tej potrawy jest polędwica wołowa krojona w długie paski, smażona z pieczarkami i cebulą. Dodaje się do niej ogórki kiszone, przecier pomidorowy, paprykę i trochę mąki.
Taki gulasz wołowy można przyrządzić również na bazie rostbefu. W naszej kuchni spopularyzowała się błędna nazwa strogonow, nie stroganow. Jeżeli nie przepadasz za mięsem wołowym, rozwiązaniem może być przygotowanie strogonowa z dodatkiem delikatnego mięsa drobiowego. Białe mięso z piersi kurczaka idealne komponuje się z wyrazistym smakiem papryki, cebuli i pieprzem chilli cayenne.
Przepis na strogonow drobiowy z piersi kurczaka
Strogonow drobiowy to danie, które gotuje się szybko. Przyrządzisz go nawet w pół godziny! Poniżej przedstawiamy Ci najprostszy przepis na strogonow z piersi kurczaka, z pieczarkami, cebulą i papryką.
Składniki:
-
2 duże piersi kurczaka
-
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
-
0,5 kg pieczarek
-
5 ogórków kiszonych lub konserwowych
-
2 papryki
-
1 cebula
-
3 łyżki oleju roślinnego
-
2 łyżki mąki pszennej
-
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
3 ziela angielskie
-
3 liście laurowe
-
przyprawy: słodka papryka, pieprz chilli cayenne, czosnek
-
pieprz i sól
undefined
Przygotowanie:
Umyj i osusz mięso z kurczaka. Usuń niepotrzebne błonki i chrząstki. Następnie pokrój każdą pierś z kurczaka w paseczki lub, jak wolisz, kostkę. Dopraw pokrojone mięso solą, pieprzem i słodką papryką. Obierz pieczarki i pokrój je w plasterki.
Umyj papryki, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w krótkie paseczki. Cebulę i ogórki pokrój w kosteczkę.Rozgrzej na średniej patelni olej roślinny i podsmaż na nim kawałki doprawionego kurczaka. Smaż go krótko, co jakiś czas mieszając, żeby mięso nie było zbyt twarde. Gdy się podsmaży, wrzuć je do dużego garnka.
Dolej trochę oleju na tę samą patelnię i podgrzej. Wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj plasterki pieczarek i smaż tak długo, aż odparuje z nich woda.Na koniec dodaj pokrojoną paprykę i smaż ją około 5 minut. W międzyczasie możesz pokroić w kostkę ogórka kiszonego lub konserwowego. Podsmażoną cebulę, pieczarki i paprykę dodaj do garnka z mięsem. Wrzuć pokrojonego ogórka. Całość zalej gorącym bulionem.
Teraz możesz dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego, ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę pieprzu chilli cayenne i czosnku. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj również pieprzu i soli do smaku.Gulasz gotuj jeszcze przez około 10 minut, aż mięso dobrze zmięknie.
Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić. W tym celu wymieszaj 2 łyżki mąki pszennej z kilkoma łyżkami zimnej wody w oddzielnym kubku. Mieszając, stopniowo dolewaj do gulaszu. Całość gotuj jeszcze przez 5-7 minut.
Tak przygotowanego strogonowa możesz podać w głębokim talerzu i posypać natką pietruszki. Smacznego!