Smakosze.pl Przepisy Surówka z kapusty pekińskiej, z porem i pomelo
pixabay.com

Surówka z kapusty pekińskiej, z porem i pomelo

25 marca 2022

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej, z porem i pomelo (lub pomarańczą)

  • 1/2 małej kapusty pekińskiej,

  • sól i pieprz,

  • 1/2 małego pora,

  • 200 g jogurtu greckiego,

  • 1/2 pomelo lub 2 pomarańcze,

  • opcjonalnie: szczypta cynamonu i kilka liści bazylii.

undefined

Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej, z porem i pomelo (lub pomarańczą)

Pora umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie plasterki. Lekko posyp solą, wymieszaj i umieść w dużej misce.

Opłucz i osusz kapustę pekińską. Pokrój drobno na desce (najpierw potnij na 3 części wzdłuż, a następnie poprzecznie w paski). Przełóż do miski razem z porami.

Obierz pomelo lub pomarańczę, następnie pokrój w cienkie plasterki i usuń miąższ z błonek. Rozdrobnij na małe kawałki i dodaj do miski z sokiem.

Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą, dodaj jogurt grecki i dobrze wymieszaj. Możesz także dodać szczyptę cynamonu i kilka posiekanych liści bazylii.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy