Surówka z kapusty pekińskiej, z porem i pomelo
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej, z porem i pomelo (lub pomarańczą)
-
1/2 małej kapusty pekińskiej,
-
sól i pieprz,
-
1/2 małego pora,
-
200 g jogurtu greckiego,
-
1/2 pomelo lub 2 pomarańcze,
-
opcjonalnie: szczypta cynamonu i kilka liści bazylii.
undefined
Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej, z porem i pomelo (lub pomarańczą)
Pora umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie plasterki. Lekko posyp solą, wymieszaj i umieść w dużej misce.
Opłucz i osusz kapustę pekińską. Pokrój drobno na desce (najpierw potnij na 3 części wzdłuż, a następnie poprzecznie w paski). Przełóż do miski razem z porami.
Obierz pomelo lub pomarańczę, następnie pokrój w cienkie plasterki i usuń miąższ z błonek. Rozdrobnij na małe kawałki i dodaj do miski z sokiem.
Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą, dodaj jogurt grecki i dobrze wymieszaj. Możesz także dodać szczyptę cynamonu i kilka posiekanych liści bazylii.