Szarlotka orzechowa, czyli idealne ciasto na jesień
Czym różni się szarlotka od jabłecznika?
Zarówno jabłecznik jak i szarlotka to ciasta z dodatkiem jabłek, chociaż nie zawsze! O ile jabłecznik oczywiście posiada je zawsze, o tyle szarlotka może być przygotowana również z dodatkiem innych owoców, chociaż przyjęło się, że faktycznie najczęściej dodaje się do niej jabłka. Jeśli zastanawiasz się, czym różni się szarlotka od jabłecznika, nadchodzimy z odpowiedzią! Prawdziwa, tradycyjna szarlotka wykonywana jest na kruchym spodzie, który podpieka się, a potem dopiero dodaje na niego duszone wcześniej jabłka z dodatkiem np. cynamonu. Jabłecznik natomiast może być zrobiony również z ciasta drożdżowego, biszkoptowego lub półkruchego, a do jego wykonania używa się surowych jabłek.
Szarlotka pochodzi z Francji, a według informacji nazwana została na część Charlotty, cesarzowej Rosji. Deser bowiem stworzony został przez francuskiego szefa kuchni dla cara Aleksandra I.
Jak przyrządzić szarlotkę orzechową?
undefined
kruche ciasto:
-
1 szklanka orzechów laskowych, obranych
-
2 szklanki mąki pszennej
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
100 g cukru pudru
-
2 łyżeczki cynamonu
-
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
-
3 żółtka
-
200 g masła
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
undefined
nadzienie:
-
2 kg jabłek szara reneta
-
1 cytryna
-
1 łyżeczka cynamonu
-
40 g masła
-
¼ szklanki cukru brązowego
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
undefined
przygotowanie:
ciasto
-
Orzechy po obraniu ze skórki włożyć do miski lub robota kuchennego i zmiksować bardzo drobno.
-
Do zmiksowanych orzechów dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier puder i zmiksować do momentu połączenia się wszystkich składników.
-
Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Całość zmiksować do momentu uzyskania gładkiego, kruchego ciasta. W razie gdy ciasto będzie zbyt sypkie, dodać do niego wody, a jeśli będzie za mokre, dodać trochę mąki.
-
Tak powstałe ciasto owinąć folią i odłożyć do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
nadzienie
-
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na średniej grubości plasterki,
-
Na patelnię dodać masło, cynamon i brązowy cukier. Całość podgrzać na średniej mocy palnika do momentu, aż masło się stopi, cały czas mieszać.
-
Dodać na patelnię pokrojone jabłka, dosypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
-
Gotować do odparowania soku, a następnie ściągnąć z patelni i całkiem wystudzić.
wykończenie ciasta:
-
Nastawić piekarnik na temperaturę 175 stopni.
-
Przygotować formę o wymiarach mniej więcej 25x33 cm i posmarować ją masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia
-
Połowę schłodzonego ciasta wyjąć z lodówki, wyłożyć na spód i dokładnie docisnąć, aż powstanie równa powierzchnia. Posypać bułką tartą.
-
Na ciasto wyłożyć mieszankę z jabłkami i wyrównać.
-
Wyciągnąć drugą połowę ciasta i pokruszyć na wierzch lub zetrzeć na tarce
-
Włożyć do piekarnika i piec przez około 50 minut, po upieczeniu nie wyciągać od razu z piekarnika, ale wystudzić przy uchylonych drzwiczkach
-
Na wierzch posypać cukrem pudrem.
Szarlotka orzechowa fit
składniki:
-
100 g mąki owsianej
-
50 g mąki ryżowej
-
200 g orzechów włoskich
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
3 łyżki ksylitolu
-
50 g oleju kokosowego
-
2 łyżki wiórków kokosowych
-
1,5 kg jabłek
-
1 łyżka cynamonu
przygotowanie:
Ciasto z mniej kalorycznymi zamiennikami wykonujemy niemal tak samo jak tradycyjną szarlotkę:
-
Orzechy zmielić bardzo drobno, następnie dodać mąkę ryżową i mąkę owsianą oraz proszek do pieczenia i całość zmiksować.
-
Dodać ksylitol i olej kokosowy, a następnie całość rozetrzeć palcami do powstania konsystencji kruszonki, następnie ciasto zbić w całość i schować do lodówki do schłodzenia.
-
Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki, następnie włożyć je do garnka i smażyć do zmięknięcia. Dodać cynamon i odrobinę ksylitolu.
-
Włączyć piekarnik do nagrzewania na 180 stopni.
-
W tym czasie przygotować formę o średnicy 24 cm i wysmarować ją odrobiną masła.
-
Z lodówki wyjąć połowę ciasta i wyłożyć nim spód formy, a następnie wylać na wierzch jabłka.
-
Wyjąć drugą część ciasta i wymieszać ją z wiórkami kokosowymi, a następnie rozdrobnić na wierzchu, na jabłkach.
-
Całość wstawić do piekarnika i piec przez około 35 minut.
undefinedundefinedundefined