Smakosze.pl Przepisy Szarlotka orzechowa, czyli idealne ciasto na jesień
pixabay.com

Szarlotka orzechowa, czyli idealne ciasto na jesień

5 maja 2021
Autor tekstu: Marciszyn Iga

Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

Zarówno jabłecznik jak i szarlotka to ciasta z dodatkiem jabłek, chociaż nie zawsze! O ile jabłecznik oczywiście posiada je zawsze, o tyle szarlotka może być przygotowana również z dodatkiem innych owoców, chociaż przyjęło się, że faktycznie najczęściej dodaje się do niej jabłka. Jeśli zastanawiasz się, czym różni się szarlotka od jabłecznika, nadchodzimy z odpowiedzią! Prawdziwa, tradycyjna szarlotka wykonywana jest na kruchym spodzie, który podpieka się, a potem dopiero dodaje na niego duszone wcześniej jabłka z dodatkiem np. cynamonu. Jabłecznik natomiast może być zrobiony również z ciasta drożdżowego, biszkoptowego lub półkruchego, a do jego wykonania używa się surowych jabłek.

Szarlotka pochodzi z Francji, a według informacji nazwana została na część Charlotty, cesarzowej Rosji. Deser bowiem stworzony został przez francuskiego szefa kuchni dla cara Aleksandra I.

Jak przyrządzić szarlotkę orzechową?

undefined

kruche ciasto:

  • 1 szklanka orzechów laskowych, obranych

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g cukru pudru

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 3 żółtka

  • 200 g masła

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

undefined

nadzienie:

  • 2 kg jabłek szara reneta

  • 1 cytryna

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 40 g masła

  • ¼ szklanki cukru brązowego

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

undefined

przygotowanie:

ciasto

  • Orzechy po obraniu ze skórki włożyć do miski lub robota kuchennego i zmiksować bardzo drobno.

  • Do zmiksowanych orzechów dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier puder i zmiksować do momentu połączenia się wszystkich składników.

  • Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Całość zmiksować do momentu uzyskania gładkiego, kruchego ciasta. W razie gdy ciasto będzie zbyt sypkie, dodać do niego wody, a jeśli będzie za mokre, dodać trochę mąki.

  • Tak powstałe ciasto owinąć folią i odłożyć do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.

nadzienie

  • Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na średniej grubości plasterki,

  • Na patelnię dodać masło, cynamon i brązowy cukier. Całość podgrzać na średniej mocy palnika do momentu, aż masło się stopi, cały czas mieszać.

  • Dodać na patelnię pokrojone jabłka, dosypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

  • Gotować do odparowania soku, a następnie ściągnąć z patelni i całkiem wystudzić.

wykończenie ciasta:

  • Nastawić piekarnik na temperaturę 175 stopni.

  • Przygotować formę o wymiarach mniej więcej 25x33 cm i posmarować ją masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia

  • Połowę schłodzonego ciasta wyjąć z lodówki, wyłożyć na spód i dokładnie docisnąć, aż powstanie równa powierzchnia. Posypać bułką tartą.

  • Na ciasto wyłożyć mieszankę z jabłkami i wyrównać.

  • Wyciągnąć drugą połowę ciasta i pokruszyć na wierzch lub zetrzeć na tarce

  • Włożyć do piekarnika i piec przez około 50 minut, po upieczeniu nie wyciągać od razu z piekarnika, ale wystudzić przy uchylonych drzwiczkach

  • Na wierzch posypać cukrem pudrem.

Szarlotka orzechowa fit

składniki:

  • 100 g mąki owsianej

  • 50 g mąki ryżowej

  • 200 g orzechów włoskich

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżki ksylitolu

  • 50 g oleju kokosowego

  • 2 łyżki wiórków kokosowych

  • 1,5 kg jabłek

  • 1 łyżka cynamonu

przygotowanie:

Ciasto z mniej kalorycznymi zamiennikami wykonujemy niemal tak samo jak tradycyjną szarlotkę:

  • Orzechy zmielić bardzo drobno, następnie dodać mąkę ryżową i mąkę owsianą oraz proszek do pieczenia i całość zmiksować.

  • Dodać ksylitol i olej kokosowy, a następnie całość rozetrzeć palcami do powstania konsystencji kruszonki, następnie ciasto zbić w całość i schować do lodówki do schłodzenia.

  • Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki, następnie włożyć je do garnka i smażyć do zmięknięcia. Dodać cynamon i odrobinę ksylitolu.

  • Włączyć piekarnik do nagrzewania na 180 stopni.

  • W tym czasie przygotować formę o średnicy 24 cm i wysmarować ją odrobiną masła.

  • Z lodówki wyjąć połowę ciasta i wyłożyć nim spód formy, a następnie wylać na wierzch jabłka.

  • Wyjąć drugą część ciasta i wymieszać ją z wiórkami kokosowymi, a następnie rozdrobnić na wierzchu, na jabłkach.

  • Całość wstawić do piekarnika i piec przez około 35 minut.

undefinedundefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy