Smakosze.pl Przepisy Szarlotka z dużą ilością jabłek - jak przygotować idealną szarlotkę?
pixabay.com

Szarlotka z dużą ilością jabłek - jak przygotować idealną szarlotkę?

26 kwietnia 2021

Szarlotka z dużą ilością jabłek - składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,

  • 1 łyżka śmietany,

  • 125 g masła,

  • 1 żółtko,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1/4 szklanki cukru pudru.

Jabłka:

  • 2 kg jabłek na szarlotkę np. szara reneta, antonówka,

  • ok. 10 łyżek cukru trzcinowego,

  • 1/3 szklanki rodzynek,

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,

  • 3 łyżeczki cynamonu.

undefined

Przygotowanie szarlotki z dużą ilością jabłek

Ciasto:

Wszystkie składniki dokładnie pokrój i ułóż na desce do ciasta, następnie ugniataj ciasto i włóż do lodówki do schłodzenia. Rozwałkuj je, posyp mąką i uformuj w formie około 30x20 cm. Pozostałą część ciasta (⅓) zostaw na wierzch.

Jabłka:

Obierz, środek wytnij i pokrój w cienkie plasterki (najlepiej za pomocą krajalnicy, topiarki lub blendera z odpowiednią końcówką). Po pokrojeniu na cienkie plasterki jabłek nie mieszaj razem, tylko rozłóż je na cieście, posyp brązowym cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym i rodzynkami. Resztę ciasta zetrzyj na tarce na jabłka.

Pieczenie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45-50 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy