Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taki pasztet robię co roku na Wielkanoc. Jako pierwszy znika ze stołu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.04.2025 18:31

Taki pasztet robię co roku na Wielkanoc. Jako pierwszy znika ze stołu

pasztet ze śliwką
Fot. Shutterstock

Są pasztety i pasztety. Puszkowane produkty z supermarketu nieco ostudziły nasz zapał do tej niezwykłej potrawy. Jednak dobrze przyrządzony domowy pasztet, taki jak ten, rzuca na kolana.

Pasztet ze śliwką

Sztuka przygotowywania pasztetów to jeden z filarów europejskich kulinariów. Kunsztownie przyrządzone, są prawdziwą ozdobą stołu. Dlatego świetnie odnajdują się w święta, na przykład wielkanocne.

Sekretem doskonałych doznań smakowych jest przełamanie mięsnego, umamicznego smaku odpowiednią kompozycją smaku sosu lub dodatków. Dlatego do najlepszych pasztetów należą te ze śliwkami lub podobnymi owocami. Ich pełnia smaku – kwasowość, słodycz i wędzona głębia – doskonale uzupełniają aromat potrawy.

gotowy pasztet

Moja mama je tę zupę i chudnie. Jest tak pyszna, że polubiła ją cała rodzina

Pasztet wielkanocny

W tym przepisie faszerujemy więc pasztet śliwkami suszonymi. Warto poszukać w sklepach tych kalifornijskich, bardzo mięsistych, przypominających w smaku melasę, dojrzewających w słońcu obok słynnych winnic Nowego Świata.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ¾ kg wątróbki drobiowej
  • ½ kg wieprzowiny
  • 15 śliwek suszonych lub wędzonych
  • 100 g słoniny
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • Masło klarowane
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz, liście laurowe, oregano

śliwki suszone

Pasztet drobiowo-wieprzowy

Mięso, boczek i wątróbkę kroimy w kostkę. Nie musi być ona zbyt regularna. Boczek wrzucamy na patelnię i rozgrzewamy ją.

Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodajemy pozostałą wieprzowinę. Zmniejszamy ogień i powoli dusimy składniki. Cebulę kroimy w pióra i dodajemy na patelnię.

Do składników dodajemy liść laurowy, przyprawiamy solą i pieprzem. Przez praskę przeciskamy na patelnię czosnek. Dusimy do miękkości, podlewając wodą.

Składniki przenosimy do miski do przestudzenia. Wątróbkę płuczemy i czyścimy, obtaczamy w mące. Podsmażamy na maśle i przenosimy do pozostałych składników. Bułkę odciskamy z mleka i także dodajemy do miski.

luźny pasztet

Odkładając na bok liście laurowe, przepuszczamy składniki przez maszynkę. Masa ma być jedwabista. Jeśli rozdrabniamy pasztet w malakserze lub blenderze, pamiętajmy o wystudzeniu składników.

Keksówkę wysmarowujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na dno układamy kilka liści laurowych. Wypełniamy do połowy masą na pasztet.

W foremce układamy rządkiem suszone śliwki. Wykładamy na nie drugą połowę pasztetu. Całość pieczemy przez ok. 90 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu na blacie kuchennym wstawiamy do lodówki do pełnego stężenia.

Wypróbuj też przepisy na rosół z wątróbką według Ewy Wachowicz i surówkę z czerwonej kapusty.

kromki pasztetu