Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To tiramisu robię w dosłownie 10 minut. Wymaga zaledwie kilku składników
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 13.04.2025 19:25

To tiramisu robię w dosłownie 10 minut. Wymaga zaledwie kilku składników

Smakowite i słodkie tiramisu
Fot. Anna Zyśk

Co najlepiej pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty? Oczywiście smakowite słodkości, szczególnie jeśli spodziewamy się gości. Wtedy należy ich odpowiednio przyjąć, a najlepszym sposobem na to będzie przygotowanie aromatycznego tiramisu z przepisu Anny Zyśk. 

Ciasto na popołudniowy podwieczorek

Ciasta i wszelkiego rodzaju wypieki są bardzo popularne w naszym kraju. Szczególnie jeśli odbywa się jakaś uroczystość, przyjęcie lub po prostu są Święta. Wtedy też stoły wypełniają się smakowitymi słodkościami, które z chęcią i przyjemnością konsumujemy. Najczęściej jest to sernik lub szarlotka, lecz popularne są również inne ciasta, szczególnie takie, które przygotujemy w mgnieniu oka. 

Ciasto.jpg
Fot. Canva/ArxOnt

Tiramisu to przysmak, który cieszy się ogromną sympatią wśród wielu osób. Anna Zyśk stworzyła przepis na to ciasto, które jest nie tylko gwarancją niesamowitego smaku, ale również zrobimy je w dosłownie 10 minut. Przekonajcie się sami. 

Moja mama je tę zupę i chudnie. Jest tak pyszna, że polubiła ją cała rodzina

Tiramisu z przepisu Anny Zyśk

Anna Zyśk to popularna blogerka kulinarna, która od dłuższego czasu tworzy rozmaite przepisy i dzieli się różnorodnymi poradami dotyczącymi gotowania. Tym razem sięgniemy po przepis na tiramisu, który zaproponowała. Do przygotowania takiego ciasta będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 500 g mascarpone
  • 4 żółtka
  • 80-100 g cukru
  • Biszkopty
  • ekstrakt waniliowy
  • kawa
  • kakao

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszne tiramisu?

Tiramisu to z pewnością jeden z popularniejszych przysmaków

Krok 1. Do miski przekładamy żółtka, ekstrakt waniliowy i cukier. Składniki dokładnie miksujemy, lecz robimy to na kąpieli wodnej. Musimy uzyskać jasną i puszystą masę. 

Jajka i inne składniki miksowane na gładką masę
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Do uzyskanej masy dodajemy mascaropone i ponownie miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładki krem. 

Pyszny krem do ciasta
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Biszkopty moczymy w mocno zaparzonej kawie i układamy jedną warstwą w naczyniu. Smarujemy je porcją kremu i ponownie układamy biszkopty. Postępujemy tak, aż skończą się składniki

Formowanie ciasta tiramisu
Fot. Anna Zyśk

Krok 4.  Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem posypujemy je kakao. 

Sprawdź przepis na pyszną sałatkę chrzanową. Zobacz, jak zrobić wspaniałe ciasto drożdżowe

Przepyszne tiramisu z przepisu Anny Zyśk
Fot. Anna Zyśk