Szklanka pełna zdrowia – przepis na koktajl jagodowy
Koktajl jagodowy: składniki
-
200 g mrożonych jagód
-
100 g malin
-
200 ml jogurtu greckiego
-
1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
Koktajl jagodowy: przygotowanie
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera kuchennego i miksujemy do uzyskania gładkiego i jednolitego koktajlu. Przelewamy gotowy koktajl jagodowy do wysokiej szklanki i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzony.
Koktajl jagodowy: porady
Gotowy koktajl możemy przyozdobić bitą śmietaną, świeżą miętą lub owocami jagód, borówek, malin czy jeżyn.
Poza sezonem na owoce jagodowe możemy użyć do zrobienia koktajlu jagodowego mrożonych jagód i malin. Możemy zblendować je bez rozmrażania, dzięki czemu koktajl będzie przyjemnie schłodzony.
Zamiast malin można użyć również innych owoców, np. bananów, borówek lub truskawek.
Zamiast jogurtu naturalnego można zastosować mleko krowie lub roślinne, np. migdałowe lub sojowe, a nawet sok z ananasa czy jabłek. Wtedy koktajl będzie trochę rzadszy.
Aby koktajl jagodowy był jeszcze zdrowszy, możemy dorzucić do blendera kilka listków młodego szpinaku.