Tajska zupa rybna curry - orientalna inspiracja kulinarna
Tajska zupa rybna curry - orientalna propozycja kulinarna
Choć nazwa dania może brzmieć na skomplikowaną, to wykonanie tajskiej zupy rybnej wcale nie jest trudne. Jeśli zdecydujesz się wykonać tę zupę rybną, upewnij się, że masz pod ręką wszystkie niezbędne składniki. Większość z nich dostępna jest we wszystkich sklepach. Niekiedy jednak problematyczne okazuje się zdobycie pasty curry. Pamiętaj, że aby osiągnąć kwintesencję smaku i oddać jej orientalny charakter, musisz sięgnąć po dobrej jakości, świeże owoce morza i ryby.
Tajska zupa rybna curry - składniki potrzebne do wykonania dania
-
250 ml bulionu,
-
2 łyżeczki oleju roślinnego,
-
1 łyżeczka tartego imbiru,
-
200 g filetu z dorsza,
-
2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
-
200 ml mleka kokosowego,
-
opcjonalnie - 150 g mieszanki owoców morza (np. mrożonej) lub wybranych np. krewetek, małży,
-
1 łyżka sosu rybnego
-
1 łyżeczka cukru trzcinowego
-
1 łyżeczka soku z limonki
-
1 czerwona papryczka chili świeża lub suszona,
-
mielona papryka ostra do smaku.
Do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, kolendra
undefined
Tajska zupa rybna curry - sposób przygotowania
Rybę i owoce morza rozmrozić (jeśli były zamrożone).
W garnku podgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy razem przez około 2 minuty.
Następnie dodajemy imbir, wlewamy bulion i mleko kokosowe, czekamy aż się zagotuje.
Dodajemy sok z limonki, cukier i sos rybny. Wszystko razem gotujemy przez 3 minuty.
Do delikatnie gotującego się wywaru dodajemy pokrojone filety rybne i owoce morza. Gotujemy bez przykrycia na słabym ogniu przez około 5 minut, dodajemy do smaku sól (według uznania).
Danie doprawiamy papryczką chili. Tajską zupę rybną z curry możesz zaserwować z ugotowanym ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym oraz ze świeżą kolendrą.
undefined