Tarta czekoladowa
pixabay

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowe to przepyszne ciasto, które trafi w gust najwybredniejszych smakoszy. Jej smak można urozmaicać owocowymi dodatkami, orzechami czy bitą śmietaną. Klasyczny krem czekoladowy, stanowiący wypełnienie tarty można zastąpić lekkim nadzieniem na bazie serka lub jogurtu.

TARTA CZEKOLADOWA (wersja tradycyjna)

Składniki:
Ciasto kruche:
– 180 g mąki pszennej (1 ½ szkl.)
– 50 g gorzkiego kakao (5 łyżek)
– 50 g cukru (1/4 szkl.)
– 150 g masła
– 3 żółtka z jaj
– szczypta soli.


Masa czekoladowa (ganache):
– 200 g gorzkiej lub deserowej (min. 60% kakao)
– 200 ml śmietany kremówki
– 2 łyżki masła (30 g)
– opcjonalnie 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub aromatycznego alkoholu (np. likieru Amaretto).


Dodatkowo (do dekoracji):
– świeże owoce jagodowe (maliny, borówki) lub nasiona granatu
– kakao naturalne w proszku.

Sposób przygotowania:
1. Mąkę wraz z kakao przesiać przez sito do większej miski. Dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone masło. Całość rozetrzeć w dłoniach.
2. Do powstałej kruszonki dodać żółtka jaj i starannie zagnieść ciasto – pod koniec zagniatania powinno być ono gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, przełożyć do foliowego woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wylepić nim formę do tarty (średnica 24-26 cm). Ciasto samo w sobie jest dość tłuste, więc nie ma potrzeby dodatkowego natłuszczania formy.
4. Przed włożeniem do piekarnika nakłuć ciasto w paru miejscach widelcem oraz dodatkowo schłodzić w zamrażarce (15 minut) – czynność ta nie jest obowiązkowa, ale pozwoli dodatkowo zapobiec opadaniu boków ciasta podczas pieczenia. Innym sposobem pozwalającym na uzyskanie ładnego kształtu wypieku jest przykrycie go przed wstawieniem do piekarnika papierem do pieczenia i obciążenie nasionami grochu lub fasoli.
5. Ciasto (schłodzone lub obciążone) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 15 minut.
6. Upieczoną tartę odstawić do wystygnięcia, a w międzyczasie przygotować krem.
7. W rondlu podgrzać śmietanę kremówkę. Gdy się zagotuje, odstawić z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na parę chwil, aż czekolada roztopi się.
8. Dodać ekstrakt waniliowy (lub alkohol) oraz miękkie masło. Całość dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepły kremem wylać na wcześniej przygotowany spód. Pozostawić do wystygnięcia.
9. Gdy ciasto osiągnie temperaturę pokojową wstawić je do lodówki na minimum 2 godziny, aż wierzch całkowicie się zetnie.
10. Schłodzone ciasto udekorować owocami lub oprószyć kakao.

Wskazówki:
– Czekolada, tłusta śmietana i masło sprawiają, że tarta jest ciężkim i kalorycznym ciastem. Jeśli spód ma zachować swoją kruchą formę, powinien zawierać odpowiednią ilość tłuszczu. Możemy jednak zmienić klasyczne ganache na nadzienie jogurtowe, które wykończymy polewą czekoladową. Tak wykonany deser będzie nieco lżejszy.

TARTA CZEKOLADOWA Z NADZIENIEM JOGURTOWYM

Składniki:
Ciasto kruche:
(tak samo jak w przepisie podstawowym)


Nadzienie jogurtowe do tarty:
– 400 ml jogurtu greckiego
– 2 jajka
– 60 g cukru pudru (1/2 szkl.)
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka miodu lub syropu (np. klonowego, z agawy)
– nasiona z 1 laska wanilii.


Polewa czekoladowa:
– 100 g czekolady gorzkiej
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka mleka.

Sposób przygotowania:
1. Spód ciasta przygotować tak jak w przepisie podstawowym.
2. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem oraz nasionkami wanilii. Stopniowo dodać miód, mąką oraz kolejne porcje jogurtu.
3. Białka ubić na sztywną masę, a następnie delikatnie połączyć je z jogurtowym koglem-moglem. Masę wylać na spód tarty.
4. Ciasto wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut. W tym czasie nadzienie powinno całkowicie ściąć się. Na skutek wysokiej temperatury wierzch ciasta może wybrzuszyć się i popękać. Nie należy tym się przejmować, gdyż podczas stygnięcia stopniowo opadnie.
5. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, a w między czasie przygotować polewę czekoladową.
6. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Dodać mleko oraz masło i rozpuścić w kąpieli wodnej. Uzyskaną polewę wylać na wierzch tarty.
7. Przed podaniem schłodzić deser w lodówce.

– Pieczenie to najbardziej czasochłonny etap przygotowywania ciast. W przypadku tart, możemy ten etap znacznie skrócić, przygotowując spód na bazie herbatników. Wykorzystując ciasteczka owsiane lub herbatniki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, sprawimy, że ciasto będzie posiadało dodatkowe walory odżywcze.

TARTA CZEKOLADOWA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE

Składnik:
Ciasteczkowy spód do tarty:
– 250 g herbatników (mogą być owsiane lub pełnoziarniste)
– 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej (min. 60% kakao)
– 50 g masła
Masa czekoladowa (ganache):
(tak jak w przepisie podstawowym)

Sposób przygotowania:
1. Herbatniki wraz z kawałkami czekolady rozkruszyć w blenderze, dodać roztopione masło, a następnie wymieszać.
2. Uzyskaną masą wyłożyć równomiernie formę do tarty. Masę docisnąć, by dokładnie przylegała do dna i boków formy. Tak przygotowany spód schłodzić w lodówce.
3. Po schłodzeniu wypełnić tartę kremem (ganache lub innym). Po ponownym schłodzeniu można dodatkowo udekorować ciasto owocami.

Następny artykuł