Tarta francuska ze szpinakiem, fetą i pomidorami
Tarta a’la pizza
Kto powiedział, że tarta musi zawsze być pieczona w dedykowanej formie? Ciasto francuskie pozwala nam zabawę formą. Dlatego tarta na styl pizzy wydaję się być doskonałą opcja na pierwsze eksperymenty z tym ciastem. Przepis jest bardzo prosty i przede wszystkim szybki w wykonaniu.
-
Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego250 g szpinaku (może być mrożony, ale dobrze odsączony)1 duży ząbek czosnku7 kawałków suszonych pomidorów1 jajko1 gałązka szczypiorku1 łyżeczka papryki słodkiej1 łyżeczka oregano250 g sera feta.
Przygotowanie
Rozwałkuj ciasto na okrągły placek tak, aby powstała a’la pizza. Szpinak oraz drobno posiekany czosnek przełóż na patelnię lub do garnka i lekko podgrzej. Odsącz i ostudź szpinak na durszlaku. Do miski przełóż fetę, jajko, dodaj suszoną paprykę, pokrojone pomidory i szczypiorek. Dokładnie połącz składniki. Możesz doprawić solą i pieprzem jeśli będzie taka potrzeba. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Połóż na dużej blaszce papier do pieczenia i placek z ciasta francuskiego. Delikatnie wyłóż farsz z sera feta omijając brzegi ciasta. Całość posyp suszonym oregano. Tartę piecz około 20-25 minut. Sprawdzaj czy brzegi ciasta i spód stają się zarumienione.
Po tym czasie wyjmij tartę. Możesz posypać ją odrobiną natki pietruszki lub świeżą kolendrą. Całość posypać papryką w proszku i wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, lub do czasu aż brzegi ciasta i spód będą zrumienione.
Tarta francuska z delikatnym serowym farszem
Tarta to nie tylko świetny pomysł na obiad czy kolację, ale także jako przekąska wciągu dnia. Smakuje tak samo pysznie na ciepło, jak i na zimno.
-
Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 paczka mrożonego szpinaku około 300 g200 ml śmietany kremówki2 średniej wielkości pomidory2 jajka100 g sera feta2 ząbki czosnku1 cebulapół łyżeczki pieprzusól do smakupół łyżeczki gałki muszkatołowejKilka plasterków suszonych pomidorów.
Przygotowanie
Ciasto francuskie przełóż na blaszkę do tarty. Posiekaj czosnek i cebulę oraz podsmaż je na patelni. Dodaj teraz odmrożony i odsączony szpinak. Smaż około 7 minut. Nie dodawaj na tym etapie soli. Przygotowany szpinak przełóż na tartę. Pokrój fetę oraz pomidory. Ułóż je na szpinakowym spodzie. Przygotuj zalewę, która będzie trzymać w ryzach cały farsz. Zmiksuj śmietanę z jajkami oraz wszystkimi przyprawami. Zalej teraz delikatnie farsz. Nastaw piekarnik na 180 stopni C i piecz tartę około 35 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia dodaj na wierzch odsączone z oleju suszone pomidory. Potrawę możesz podawać na ciepło oraz na zimno.
Wytrawna tarta ze szpinakiem i pomidorami z ciasta filo
To mała wariacja na temat tarty. Zaskoczy ona niejedną osobę ponieważ będzie wykonana z ciasta filo. To rodzaj bardzo cienkiego ciasta, które zyskuje coraz większą popularność i doskonale sprawdzi się przy tej wytrawnej tarcie.
Składniki:150 g ciasta filo (około pół paczki)200 g świeżego szpinaku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej175 g suszonych pomidorów w oleju100 g sera feta2 jajka.
Pprzygotowanie
Szpinak przełóż do wysokiego garnka, dodał 3 łyżki wody i mieszaj lekko gotując do momentu zwiędnięcia szpinaku. Odsącz go i przełóż do miski. Wsyp gałkę oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Pokrój w kostkę ser feta i dodaj do miski ze szpinakiem. Na koniec wbij jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj formę o średnicy 22 cm. Najlepiej z wyjmowanym dniem lub odpinającą się obręczą.
Teraz delikatnie rozwiń ciasto filo. Nasmaruj po jednej stornie płat ciasta olejem z suszonych pomidorów i połóż olejem do dna formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Nasmaruj kolejny płat i też połóż na dnie formy odrobinę dalej od pierwszego płata. Układaj kolejne płaty i zostaw 2-3, aby położyć je na wierzch. Wyłóż przygotowany farsz do formy i zawiń wystające kawałki ciasta do środka. Posmaruj je olejem i połóż ostatnie płaty ciasta. Piecz całość około 30 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wyłożyć farsz, zawinąć wystające ciasto do środka, przykrywając dokładnie nadzienie. Posmaruj dodatkowym olejem i rozłoż kawałki odłożonego ciasta na wierzchu tarty.