Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tarta kawowa Mocha - coś dla wielbicieli kawy i nie tylko
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:45

Tarta kawowa Mocha - coś dla wielbicieli kawy i nie tylko

Tarta kawowa Mocha - coś dla wielbicieli kawy i nie tylko
pixabay.com

Tarta kawowa Mocha - składniki

Spód:

  • 140 g ciasteczek, np. owsianych z ciemną czekoladą,

  • 70 g roztopionego masła,

  • 2 łyżki cukru pudru.

Masa:

  • 2 łyżki gorącej wody,

  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso,

  • 200 g białej czekolady,

  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki wysokoprocentowej (najlepiej śmietanka 36%).

Do dekoracji:

  • ziarenka kawy,

  • bita śmietana,

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej.

undefined

Tarta kawowa Mocha - sposób przygotowania

Przygotowanie spodu tarty:

Kruche ciasteczka kruszymy, np. przy użyciu tłuczka lub w malakserze i mieszamy z masłem i cukrem pudrem. Przygotowujemy formę o średnicy 20 cm i wykładamy spód oraz część boków formy przygotowaną wcześniej masą. Masę dociskamy do formy i wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie masy:

W filiżance rozpuszczamy kawę w gorącej wodzie i czekamy do wystudzenia. Czekoladę białą roztapiamy w kąpieli wodnej: łamiemy na kostki, wkładamy do miseczki, miskę ustawiamy na garnku z delikatnie gotującą się wodą, mieszamy aż czekolada się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. Na małych obrotach miksera ubijamy śmietankę 36% na sztywną pianę, następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną kawę - miksujemy razem. Dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy łyżką.

Przygotowaną masę przekładamy do formy, wyrównujemy dokładnie powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia (na minimum 3 godziny lub na całą noc). Przed pokrojeniem wyjmujemy z lodówki na 10 minut aby spód nieco zmiękł. 

Przed samym podaniem wierzch możesz udekorować bitą śmietaną, ziarnami kawy oraz kawą.

Tagi: