Tarta kawowa Mocha - coś dla wielbicieli kawy i nie tylko
pixabay.com

Tarta kawowa Mocha - coś dla wielbicieli kawy i nie tylko

Tarta kawowa Mocha to doskonały deser, zwłaszcza dla wielbicieli smaku kawy. Kruchy spód, wyrazisty, aksamitny krem o smaku espresso i biała czekolada to połączenie, które podbije wszystkie serca. Tarta kawowa Mocha znika ze stołu w zaskakującym tempie. Sposób przygotowania jest bardzo prosty.

Tarta kawowa Mocha - składniki

Spód:

  • 140 g ciasteczek, np. owsianych z ciemną czekoladą,
  • 70 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Masa:

  • 2 łyżki gorącej wody,
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso,
  • 200 g białej czekolady,
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki wysokoprocentowej (najlepiej śmietanka 36%).

Do dekoracji:

  • ziarenka kawy,
  • bita śmietana,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej.

Tarta kawowa Mocha - sposób przygotowania

Przygotowanie spodu tarty:

Kruche ciasteczka kruszymy, np. przy użyciu tłuczka lub w malakserze i mieszamy z masłem i cukrem pudrem. Przygotowujemy formę o średnicy 20 cm i wykładamy spód oraz część boków formy przygotowaną wcześniej masą. Masę dociskamy do formy i wstawiamy do lodówki.


Przygotowanie masy:

W filiżance rozpuszczamy kawę w gorącej wodzie i czekamy do wystudzenia. Czekoladę białą roztapiamy w kąpieli wodnej: łamiemy na kostki, wkładamy do miseczki, miskę ustawiamy na garnku z delikatnie gotującą się wodą, mieszamy aż czekolada się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. Na małych obrotach miksera ubijamy śmietankę 36% na sztywną pianę, następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną kawę - miksujemy razem. Dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy łyżką.

Przygotowaną masę przekładamy do formy, wyrównujemy dokładnie powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia (na minimum 3 godziny lub na całą noc). Przed pokrojeniem wyjmujemy z lodówki na 10 minut aby spód nieco zmiękł.

Przed samym podaniem wierzch możesz udekorować bitą śmietaną, ziarnami kawy oraz kawą.

Następny artykuł