Tarta sernikowa z brzoskwiniami
pixabay.com

Tarta sernikowa z brzoskwiniami

tarta sernikowa, brzoskwinie, maliny, deser, sernik, kruche ciasto

Tarta sernikowa z brzoskwiniami


Kruche ciasto, puszysty, delikatny ser i brzoskwinie.. poznaj przepis na wyśmienitą tartę serową z owocami!

Na początku przygotuj spód do ciasta. W tym celu potrzebujesz:
130 g mąki,
50 g cukru,
80 g zimnego masła
jajko

Masło pokrój na kawałki. Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj jajko i mieszaj do momentu połączenia się składników.
Z ciasta zrób kulę, owiń folią do pieczenia i wstaw do lodówki na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkuj i przełóż na formę do tarty w taki sposób, aby ciasto sięgało jej brzegów. Resztę odetnij.
Na ciasto wsyp suchy ryż i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 15 minut.
Ryż jest obciążeniem, dzięki któremu ciasto nie wybrzuszy się podczas pieczenia.
Po 15 minutach odsyp ryż z formy i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut.
Gotowe ciasto odstaw do przestygnięcia.

Teraz przygotuj masę serową

Do przygotowania masy serowej potrzebujesz:
500 g twarogu,
50 g cukru,
jajko,
budyń waniliowy

Dodatkowo:
8 brzoskwiń z puszki,
garść malin (opcjonalnie)

Twaróg, cukier i jajko dokładnie wymieszaj. Dodaj budyń waniliowy. Możesz dodać również odrobinę soku z brzoskwiń z puszki.
Brzoskwinie odsącz i pokrój w plastry.

Gotową masę serową wyłóż na przestudzone ciasto. Następnie poukładaj pokrojone brzoskwinie. Na samą górę możesz również dodać maliny.
Formę wstaw do piekarnika. Piecz pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Następny artykuł