Tarta z jagodami
- To jest bardzo szybkie ciasto. Szybkie w robocie, można zrobić tuż przed przyjściem gości - podsumowała Ewa Wachowicz podczas przyrządzania swojego przepisu na tartę z owocami. Ciasto na spód można przyrządzić na dwa sposoby. Można je tradycyjnie zagnieść i upiec lub np. wykorzystać ciastka jak w serniku nowojorskim. Wystarczy dodać do nich masło i np. miód, a potem uformować w formie do tarty. Ten sposób jest o wiele szybszy. W przypadku pierwszego ciasto musi poleżeć w lodówce kilka godzin, więc dobrą praktyką jest przygotowanie go wcześniej lub wybranie ciasta à la sernik nowojorski.
Jeśli jednak nie masz formy do tarty, ten przepis może sprawić, że się to zmieni. Pierwszą rzeczą, jaką można dostrzec w tej tarcie z jagodami, jest to, jak świetnie wygląda dzięki krągłym, świeżym jagodom leżącym na wierzchu ugotowanego nadzienia jagodowego. Najlepsze będą świeże jagody - prosto z lasu lub w przypadku borówek amerykańskich - prosto z krzaka, jeśli uprawiamy lub mamy zaprzyjaźnionego rolnika, u którego można się zaopatrzyć. Zdrowotne właściwości tych owoców są oczywiste, więc nie ma potrzeby się nad nimi rozwodzić. Jagody można też kupić. Szukajmy jagód jędrnych, pulchnych, pachnących, ciemnoniebieskich z zakurzonym białym nalotem. Biały nalot to naturalna ochrona jagód przed słońcem i oznaka świeżości. Dobrze jest też sprawdzić spód pojemnika pod kątem wszelkich mokrych plam.
Tarta z jagodami
Czas przygotowania 60 minut, porcja ok. 230 kcal, przepis na 8 porcji
Składniki
Ciasto migdałowe:
-
1 1/4 szklanki (160 gramów) mąki,
-
1/3 szklanki (30 gramów) zmielonych migdałów,
-
2/3 szklanki (75 gramów) cukru pudru,
-
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
1/4 łyżeczki soli, wanilia (opcjonalnie),
-
5 łyżek (70 gramów) masła pokrojonego w kostkę,
-
3 żółtka.
Nadzienie jagodowe:
-
2 i 1/2 szklanki (ok. 40 dag) świeżych, umytych jagód,
-
1/4 szklanki (50 gramów) białego cukru pudru,
-
1 łyżka skrobi kukurydzianej,
-
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
-
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny.
Dressing:
-
1 1/2 szklanki (20 dag) świeżych, umytych jagód.
undefined
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto migdałowe. Mąkę przesiewamy razem z mączką migdałową, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy całość mikserem z łopatkami, można też zmieszać ręcznie. Dodajemy kawałki masła i ubijamy na średnio niskich obrotach, aż masa będzie ziarnista jak piasek, bez widocznych kawałków masła. Dodajemy żółtka i wanilię - można zetrzeć ziarna z połowy laski lub użyć ekstraktu. Ubijamy na wolnych obrotach, aż ciasto się połączy - powinno mieć żółty kolor i być elastyczne.
Zagniatamy ciasto w kulkę i zawijamy w folię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin do schłodzenia. Ciasto można przechowywać w lodówce do trzech dni lub zamrozić do trzech miesięcy. Gdy ciasto dostatecznie ostygnie, kładziemy je na lekko posypanej mąką powierzchni i zwijamy w okrąg. Aby zapobiec przyklejaniu się ciasta do blatu i zapewnić jednolitą grubość, można podnosić i obracać ciasto podczas zwijania. Układamy ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na około 15-30 minut do usztywnienia ciasta, co ułatwi późniejsze umieszczenie go w pierścieniu do tarty.
Po tym czasie kładziemy pierścień do tarty lub formę na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Schłodzone ciasto delikatnie umieszczamy w pierścieniu lub formie. Lekko dociskamy ciasto do dna i do góry po bokach pierścienia do formy. Nie ciągniemy ciasta, bo skurczy się. Ostrym nożem odcinamy nadmiar ciasta z wierzchu tarty. Widelcem delikatnie nakłuwamy spód ciasta w kilku miejscach. Przykrywamy formę i wstawiamy do lodówki, aby ostygła podczas rozgrzewania piekarnika i przygotowywania nadzienia jagodowego. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Przygotowujemy nadzienie jagodowe. W małej misce mieszamy cukier, skrobię kukurydzianą, sok z cytryny i skórkę. Jagody przekładamy do dużej miski. Dodajemy mieszaninę cukrów do jagód i delikatnie mieszamy. Równomiernie wlewamy masę do schłodzonego ciasta i pieczemy przez 15 minut. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza i kontynuujemy pieczenie, aż ciasto nabierze złotego koloru, a jagody staną się miękkie i zaczną przypominać dżem - około 25-30 minut. Wyjmujemy tartę z piekarnika. Układamy pozostałe jagody, delikatnie wciskając je w gorące nadzienie jagodowe. Można stworzyć różne kształty w zależności od polotu i finezji. Przed podaniem pozwalamy tarcie ostygnąć do temperatury pokojowej. W razie potrzeby podajemy z delikatnie bitą śmietaną lub lodami.
Tarta serniczkowa z jagodami
Czas przygotowania 60 minut, porcja ok. 200 kcal, przepis na 14 porcji
Składniki:
-
szklanka mąki kukurydzianej lub pszennej,
-
1/3 szklanka mąki pszennej tortowej,
-
żółtko (białko się przyda),
-
90 g masła,
-
2 łyżeczki śmietany 18%,
-
1/3 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
2 łyżeczki cukru waniliowego,
-
1/2 szklanki cukru.
undefined
Masa i dodatki:
-
40 dag waniliowego serka homogenizowanego,
-
2 jajka średnie,
-
łyżeczka mąki pszennej,
-
2 łyżeczki budyniu waniliowego w proszku bez cukru lub mąki ziemniaczanej,
-
2 łyżki oleju rzepakowego,
-
garść drobnych owoców - jagód, borówek, kilka truskawek,
-
cukier puder do posypania.
undefined
Wykonanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Zimnym ciastem wylepiamy natłuszczoną i wysypaną tartą blachę.
Wszystkie składniki oprócz owoców umieszczamy w misie i krótko miksujemy. Gotową masę wylewamy na kruchy spód posmarowany surowym białkiem. Na wierzchu układamy owoce. Tartę pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłą posypujemy cukrem pudrem. Bon appétit.