Smakosze.pl Przepisy Tarta z malinami podbije serca wszystkich gości
fot. pixabay.com

Tarta z malinami podbije serca wszystkich gości

25 marca 2022

Tradycyjna tarta pochodzi z Francji, gdzie jest jednym z najpopularniejszych dań. Chociaż kojarzy się ze słodkim deserem, istnieje mnóstwo jej wytrawnych form. Podaje się ją nie tylko z owocami, ale również z warzywami, twarogiem albo grzybami.

Pyszna tarta z malinami pachnąca latem

Chociaż tarta kojarzy nam się po prostu z okrągłym plackiem o pofalowanych brzegach, Francuzi wynaleźli wiele jej form. W końcu danie pochodzi właśnie z ich kraju. Ten pyszny deser przygotowuje się całkiem łatwo – wystarczy posiadać kilka łatwo dostępnych składników, piekarnik, mikser i odrobinę wolnego czasu. Nie musimy używać malin – do udekorowania placka możemy wykorzystać świeże truskawki, jabłka, gruszki czy inne pyszne owoce.

Deser z malinami to danie doskonałe na każdą okazję. Ugościmy nim znajomych albo zjemy w rodzinnym gronie podczas podwieczorku. Placek ze świeżymi owocami pachnącymi latem smakuje wybornie na tarasie, balkonie i wszędzie tam, gdzie możemy cieszyć się ciepłym popołudniem na zewnątrz. Gwarantujemy, że podanie na stół pysznej tarty z serkiem mascarpone sprawi, że każdemu zaświecą się oczy – nie ma znaczenia, czy zaserwujemy ten przysmak dorosłym, czy dzieciom.

Tarta z malinami – składniki na pyszny deser

Przepyszna tarta z malinami wcale nie jest skomplikowana w wykonaniu. Dobrze zrobić ją latem – wtedy, gdy mamy dostęp do świeżych i pachnących malin, chociaż zimą możemy ratować się mrożonymi owocami. Oto co będzie potrzebne do upieczenia ciasta:

Składniki na spód tarty:

250 g mąki pszennej150 g schłodzonego masła3 łyżki cukrujajkosól

Składniki na krem do tarty: 250 g serka mascarpone250 ml słodzonego mleka zagęszczonego z puszki2 jajkamaliny (tyle, ile uznamy za stosowne do udekorowania tarty – wystarczy jedno pudełeczko)Tarta z malinami – przepis na wyśmienite danie

Przygotowywanie tarty zaczynamy od przesiania mąki do miski. Dodajemy również schłodzone masło pokrojone w kostki, szczyptę soli oraz 3 łyżki cukru. Całość rozcieramy ręcznie albo miksujemy. Do składników wbijamy pojedyncze jajko i ręcznie wyrabiamy ciasto albo używamy w tym celu miksera, aż wszystko ładnie się ze sobą połączy. Kulę z ciasta rozpłaszczamy na kształt koła i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lekko podsypanej mąką na grubość około połowy centymetra. Najwygodniej wałkuje się ciasto na papierze do pieczenia oprószonym mąką. Formę na tartę smarujemy grubo masłem i przenosimy do niej powstały placek, wykładając nim dno i boki naczynia. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni, a ciasto wkładamy do lodówki na czas jego nagrzewania.

Przykrywamy dno i boki tarty folią aluminiową. Na jej powierzchni umieszczamy coś do obciążenia – na przykład surowy ryż. Dzięki temu placek nie podniesie się podczas obróbki termicznej i pozostanie płaski. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie usuwamy obciążenie oraz folię i pozostawiamy tartę w piekarniku na kolejny kwadrans.

Serek mascarpone przenosimy do miski, wbijamy do niego 2 jajka i wlewamy mleko skondensowane. Wszystko razem krótko miksujemy tak, by składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę wylewamy na ostudzony spód tarty i wstawiamy do piekarnika nastawionego tym razem na 180 stopni. Pieczemy niedługo – mniej więcej 15 minut, aż krem zastygnie. Po wyjęciu tarty z piekarnika na wierzchu układamy gęsto maliny i gotowe!

Tak przygotowana pyszna tarta z malinami to propozycja na doskonały deser, który zachwyci wszystkich domowników. Kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Pyszne ciasto zadowoli również wymagających gości na spotkaniu rodzinnym albo ze znajomymi.

Obserwuj nas w
autor
Adrianna Szałkowska

Autorka tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy