Smakosze.pl Przepisy Tarta ze śliwkami, kremem mascarpone i migdałami
pixabay.com

Tarta ze śliwkami, kremem mascarpone i migdałami

5 maja 2021
Autor tekstu: Marciszyn Iga

Jak przygotować tartę ze śliwkami, kremem mascarpone i migdałami?

undefined

składniki:

  • 500 g śliwek

  • 250 g mascarpone

  • 4 łyżki migdałów w płatkach

  • 250 g mleka zagęszczonego z puszki

  • 125 g mąki

  • 75 g masła

  • 2 jajka

  • 4 łyżki cukru

  • szczypta soli

przygotowanie:

  • Przygotować formę o średnicy 25 cm i posmarować ją grubą warstwą masła.

  • Przygotować miskę, przesiać do niej mąkę przez sito by pozbyć się grudek, dodać cukier, sól. Masło drobno posiekać i również dodać do miski.

  • Wszystko dokładnie wymieszać do powstania drobnych okruchów ciasta. Wymieszać można również za pomocą miksera. Do miski dodać pół jajka, a następnie z masy ulepić kulę.

  • Przygotować arkusz papieru do pieczenia, posypać go mąką, a następnie położyć na nim ciasto, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować do momentu, aż ciasto stanie się większe niż średnica formy, ponieważ trzeba będzie nim wyłożyć także boki formy.

  • Odkleić arkusze od ciasta, a następnie wyłożyć ciasto do formy na jej dnie i bokach, dociskając palcami.

  • Formę włożyć do zamrażarki, by ciasto się schłodziło, na około 15 minut.

  • W czasie gdy ciasto się chłodzi, piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.

  • Śliwki dokładnie umyć i pokroić oraz pozbyć się pestek.

  • Do miski dodać mleko skondensowane, ser mascarpone, 2 jajka i zmiksować do postaci gładkiej masy.

  • Z lodówki wyjąć formę, ułożyć na niej kawałki śliwek, a następnie na ciasto wylać masę.

  • Formę wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto posypać na wierzchu płatkami migdałów, a następnie wstawić do piekarnika i piec przez kolejne ok. 15 minut obniżając temperaturę do 170 stopni.

  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić przed podaniem.

undefined

Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą

Podobne składniki, ale smak nieco inny. Znacząco przyczynia się do tego także beza, której słodycz i kruchość sprawiają, że tarta zyskuje zupełnie nową jakość. Dodatkowo dzięki bezie tarta staje się bardziej wytworna i zamiast leniwego popołudnia, może być towarzyszką rodzinnego, niedzielnego obiadu. Jak jednak ją przyrządzić?

składniki:

  • ciasto

  • 150 g mąki pszennej

  • 50 g zmielonych migdałów

  • 30 g cukru

  • 80 g masła

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

nadzienie

  • 1 kg śliwek

  • ½ łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki wody

undefined

beza

  • 2 białka

  • 70 g cukru

  • 30 g płatków migdałowych

undefined

przygotowanie:

ciasto

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

  • Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami, dodać masło pokrojone w kostkę, jajko i zagnieść ciasto do połączenia się składników, a następnie owinąć w folię i wsadzić do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.

  • Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na formie posmarowanej masłem na jej dno i boki. Następnie ciasto nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na niego suchą fasolę, by obciążyć ciasto. Wstawić formę do piekarnika i piec przez około 15 minut.

  • Po tym czasie ściągnąć papier z fasolą z formy, posmarować ciasto żółtkiem i piec dalej przez około 10 minut, do zarumienienia.

nadzienie

  • Śliwki dokładnie umyć, pokroić i pozbawić pestek, a następnie włożyć je do garnka, dodać cukru i wymieszać

  • Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać ją do śliwek, postawić całość na palnik i podgrzewać na średniej mocy palnika przez około 5 minut. Na koniec dodać cynamon i wymieszać. Po wystudzeniu śliwki równomiernie rozłożyć na gotowym cieście.

beza

  • Temperaturę piekarnika zmienić do 120 stopni.

  • Białka jaj wbić do miski i ubijać mikserem, a następnie stopniowo dodawać cukier do powstania gładkiej, błyszczącej masy.

  • Przygotowaną masę na bezę przełożyć na śliwki i posypać płatkami migdałów.

  • Ciasto z bezą włożyć do piekarnika i piec przez około 70 minut. Przed podaniem ostudzić.

Obserwuj nas w
autor
Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy