Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Torcik makowy z kremem mascarpone i brzoskwiniami
Strzemp Katarzyna
Strzemp Katarzyna 25.04.2021 02:00

Torcik makowy z kremem mascarpone i brzoskwiniami

Torcik makowy z kremem mascarpone i brzoskwiniami
pixabay.com

Właściwości odżywcze maku

W gastronomii i do wypieku różnych ciast, najpopularniejszym rodzajem maku jest mak niebieski. Rzadziej spotykany jest mak biały, który jest delikatniejszy w smaku i niezbędny do słynnych poznańskich rogali Marcińskich. Kwiaty i nasiona maku połowie składają się z tłuszczu, dlatego mak jest bardzo kaloryczny – 100 g zawiera 478 kcal. Ale jest w nim też sporo błonnika, dlatego ułatwia trawienie. Olej pozyskany z maku reguluje pracę nerek i wątroby, przyśpiesza gojenie ran, a także obniża poziom złego cholesterolu. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością i najlepiej nadaje się do sałatek. Mak zawiera również dużo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C. Jest doskonałym źródłem wapnia, magnezu, żelaza i potasu.

Wykorzystanie maku w kuchni

Mak w gastronomii najczęściej jest używany do wypieku ciast - strucli, makowców, tortów, a także do wigilijnych deserów, takich jak kutia, makówki, łamańce z makiem. Masę makową można zrobić samemu, co jest jednak trochę czasochłonne, gdyż trzeba ją kilka razy mielić i odcedzać przez specjalne sito. Na szczęście dla zapracowanych i zabieganych osób, na rynku istnieje wiele gotowych mas makowych z bakaliami, które znacznie ułatwiają przygotowanie wypieków, gdy jest mało czasu. Do ciast makowych pasuje dużo różnych dodatków, które ożywiają wypiek. Najpopularniejsze to owoce takie jak pomarańcze, truskawki, brzoskwinie, konfitury, masy smakowe, orzechy, kremy budyniowe i waniliowe. Ciasta makowe dobrze też komponują się z nutami wytrawnych alkoholi – brandy, rum, likiery amaretto czy kawowe.

Torcik makowy z kremem mascarpone i brzoskwiniami

Lekki, wilgotny i optymalnie słodki torcik, z orzeźwiającą nutą brzoskwiniową i kremowym serkiem mascarpone, to doskonała propozycja na letnie podwieczorki.

Składniki:

  • 350 g gotowej masy makowej z bakaliami

  • 7 łyżek kaszy manny

  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 250 g mascarpone

  • 7 jaj

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 500 ml zimnej śmietanki kremówki 36%

  • 80 g powideł śliwkowych, porzeczkowych lub morelowych

  • 450 g puszka brzoskwiń

Przygotowanie:

  • Masę makową wymieszać z kaszą, drobno posiekanymi orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia a następnie z serkiem mascarpone.

  • Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać łyżką.

  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z powstałą wcześniej masą makową. Wyłożyć ją do małej tortownicy o średnicy ok. 21 - 22 cm i piec przez ok. 50 - 55 minut w temperaturze 180 stopni C.

  • Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty. Każdy skropić 3 łyżkami likieru amaretto bądź kawowego, opcjonalnie syropem z brzoskwiń.

  • Przygotować masę z mascarponne – zimną kremówkę, wymieszać ze 125 zimnego serka, dodać ½ szklanki cukru pudru i ubić wszystko na gęstą i puszystą masę

  • Przekrojone wcześniej blaty biszkoptu położyć na paterze, rozsmarować na dolnym powidła, wyłożyć 1/3 masy, połowę pokrojonych w kostkę lub plasterki brzoskwiń

  • położyć drugi krążek, wyłożyć 1/3 masy, brzoskwinie i ostatni blat na górę

  • Obłożyć resztą masy, udekorować orzechami i pozostałymi brzoskwiniami.

  • Ciasto włożyć do lodówki na noc

undefined

Tagi: