Tort budyniowy z kremem kokosowym
Składniki na tort budyniowy
Biszkopty:
-
6 jajek,
-
3 budynie (waniliowy, czekoladowy oraz malinowy lub truskawkowy),
-
3 łyżki cukru.
Kokosowy krem budyniowy:
-
4 łyżki cukru,
-
400 ml mleka kokosowego z puszki,
-
100 ml wody,
-
1 budyń waniliowy bez cukru,
-
250 g mascarpone.
Nasączenie:
-
9 łyżek Malibu.
Przełożenie:
-
6 łyżek dżemu z owoców tropikalnych.
Dekoracje:
-
100 g płatków migdałów lub wiórki kokosowe lub wiórki z białej czekolady,
-
100 g dowolnych owoców,
-
Potrzebne będą: 3 tortownice o średnicy 22-23 cm lub 1 tortownica (wówczas robimy i pieczemy biszkopty jeden po drugim).
Tort budyniowy - przygotowanie
Biszkopty:
Podgrzej jajka do temperatury pokojowej. Wyłóż dno 3 tortownic papierem do pieczenia i zamknij obręcz odkładając papier na zewnątrz. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Oddziel białko od żółtka jaja. Białka ubij na twardo, następnie dodaj łyżkę cukru i dalej mieszaj, stopniowo dodawaj żółtka i ubijaj je z dużą prędkością, aż jakość objętość masy wzrośnie. Im dłuższy czas ubijania, tym lepiej.
Podzielić masę na 3 części, następnie dodaj budyń osobno (najlepiej przecedzić przez sito i podzielić na 3), delikatnie wymieszaj szpatułką lub krótko wymieszaj z małą prędkością w mikserze. Masę przełóż do foremki i piecz przez 15 minut, możesz piec równocześnie na 2 poziomach piekarnika. Ostudź.
Kokosowy krem budyniowy:
Zagotuj pod przykryciem mleko kokosowe (powinno wyraźnie bulgotać). Jeśli proszek budyniowy nie ma dodatku cukru, wymieszaj w proszku ze 100 ml wody i ewentualnie 2 łyżkami cukru. Dodaj do wrzącego mleka, energicznie wymieszaj i zagotuj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Włóż ser mascarpone i 2 łyżki cukru do miski i mieszaj mikserem przez około 15-30 sekund, aż ser będzie lekko napuszony. Następnie dodaj 1/3 budyniu i wymieszaj, ponownie dodaj 1/3 budyniu i wymieszaj i powtórz powyższe kroki.
Przełożenie:
Rozłóż ciemny biszkopt na talerzu, namocz go 3 łyżkami Malibu, posmaruj 3 łyżkami dżemu i dodaj 1/3 kremu. Połóż 2 krążek i nasącz, posmaruj dżemem i kremem. Połóż ostatni jasny krążek, nasącz. Wierzch i boki posmarować kremem. Boki (oraz wierzch, jeśli chcesz) możesz obłożyć migdałami lub wiórkami kokosowymi. Na wierzch połóż owoce. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.