Smakosze.pl Przepisy Tort budyniowy z kremem kokosowym
pixabay.com

Tort budyniowy z kremem kokosowym

26 kwietnia 2021

Składniki na tort budyniowy

Biszkopty:

  • 6 jajek,

  • 3 budynie (waniliowy, czekoladowy oraz malinowy lub truskawkowy),

  • 3 łyżki cukru.

Kokosowy krem budyniowy:

  • 4 łyżki cukru,

  • 400 ml mleka kokosowego z puszki,

  • 100 ml wody,

  • 1 budyń waniliowy bez cukru,

  • 250 g mascarpone.

Nasączenie:

  • 9 łyżek Malibu.

Przełożenie:

  • 6 łyżek dżemu z owoców tropikalnych.

Dekoracje:

  • 100 g płatków migdałów lub wiórki kokosowe lub wiórki z białej czekolady,

  • 100 g dowolnych owoców,

  • Potrzebne będą: 3 tortownice o średnicy 22-23 cm lub 1 tortownica (wówczas robimy i pieczemy biszkopty jeden po drugim).

Tort budyniowy - przygotowanie

Biszkopty:

Podgrzej jajka do temperatury pokojowej. Wyłóż dno 3 tortownic papierem do pieczenia i zamknij obręcz odkładając papier na zewnątrz. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Oddziel białko od żółtka jaja. Białka ubij na twardo, następnie dodaj łyżkę cukru i dalej mieszaj, stopniowo dodawaj żółtka i ubijaj je z dużą prędkością, aż jakość objętość masy wzrośnie. Im dłuższy czas ubijania, tym lepiej.

Podzielić masę na 3 części, następnie dodaj budyń osobno (najlepiej przecedzić przez sito i podzielić na 3), delikatnie wymieszaj szpatułką lub krótko wymieszaj z małą prędkością w mikserze. Masę przełóż do foremki i piecz przez 15 minut, możesz piec równocześnie na 2 poziomach piekarnika. Ostudź.

Kokosowy krem budyniowy:

Zagotuj pod przykryciem mleko kokosowe (powinno wyraźnie bulgotać). Jeśli proszek budyniowy nie ma dodatku cukru, wymieszaj w proszku ze 100 ml wody i ewentualnie 2 łyżkami cukru. Dodaj do wrzącego mleka, energicznie wymieszaj i zagotuj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Włóż ser mascarpone i 2 łyżki cukru do miski i mieszaj mikserem przez około 15-30 sekund, aż ser będzie lekko napuszony. Następnie dodaj 1/3 budyniu i wymieszaj, ponownie dodaj 1/3 budyniu i wymieszaj i powtórz powyższe kroki.

Przełożenie:

Rozłóż ciemny biszkopt na talerzu, namocz go 3 łyżkami Malibu, posmaruj 3 łyżkami dżemu i dodaj 1/3 kremu. Połóż 2 krążek i nasącz, posmaruj dżemem i kremem. Połóż ostatni jasny krążek, nasącz. Wierzch i boki posmarować kremem. Boki (oraz wierzch, jeśli chcesz) możesz obłożyć migdałami lub wiórkami kokosowymi. Na wierzch połóż owoce. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy