Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym
pixabay.com

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym to pyszne połączenie smaku malin i kokosowego mleka, z kakao i słodkim likierem. W dodatku nie zwiera glutenu. Poznaj prosty przepis na tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym!

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym: dla kogo?

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym na pewno ucieszy każdego amatora słodkości. Jest pyszny, ale nie za słodki, upakowany owocami, które zresztą możemy w przepisie łatwo podmienić na inne, wygląda spektakularnie i ma przyjemny, delikatny zapach rumu.

Prezentujemy prosty przepis na tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym w wariancie bezglutenowym - na mące ryżowej.

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym: na jaką okazję?

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym to pyszny poczęstunek o atrakcyjnym wyglądzie. Uświetni każde przyjęcie, urodziny, rodzinny zjazd, nada się też na podwieczorek-niespodziankę bez okazji.

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym: trudność

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym to poczęstunek zasadniczo prosty do przygotowania, choć wymaga wykonania kilku osobnych elementów i zmontowania z nich tortu. Na szczęście żaden element nie jest trudny do zrobienia, choć dobra organizacja pracy jest wskazana.

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym: czas na przygotowanie

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym przygotowuje się dość szybko, o ile wcześniej zbierzemy wszystkie składniki i przybory oraz dobrze zorganizujemy sobie pracę. Polewę, krem i nasączenie możemy przygotować, kiedy biszkopt się studzi. Całe pichcenie nie powinno zająć dłużej niż ok. 3 godziny, choć gotowy tort powinien jeszcze się schłodzić w lodówce, w miarę możliwości przez całą noc.

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym: składniki biszkoptu

  • Jajka – 7 sztuk
  • Mąka ryżowa – 1/2 szklanki
  • Cukier – 1/2 szklanki
  • Kakao naturalne – 1/3 szklanki

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym: składniki polewy

  • Mleko kokosowe – 100 ml
  • Czekolada gorzka – 100 g
  • Glukoza płynna – 12 ml

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym: składniki kremu

  • Mleko kokosowe – 300 ml
  • Białka – z 3 jajek
  • Cukier – 80 g
  • Śmietan-fix – 2 torebki

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym: składniki dodatkowe

  • Maliny (świeże lub mrożone) – ok. 500 g
  • Likier kokosowy (np. Malibu) – wedle uznania

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym: składniki opcjonalne

Dobrym rozwiązaniem będzie wzbogacenie kremu kokosowego o wiórki kokosowe, śmietankę 30% i serek mascarpone. Wtedy nasz krem stanie się jeszcze gęstszy, treściwszy, o bogatszym smaku.

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym: potrzebne przybory

Do przygotowania tortu czekoladowo-malinowego z kremem kokosowym potrzebować będziemy noża i łyżki, tortownicy, papieru do pieczenia i piekarnika, miksera, trzepaczki do jajek, sitka, rondla i dwóch misek.

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym: przygotowanie biszkoptu

Nasz tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym musi stanąć pewnie na podstawie z biszkoptu. Dlatego pierwszym krokiem w przygotowaniu tortu jest upieczenie biszkoptowego fundamentu. Zanim się do tego zabierzemy, należy zacząć nagrzewać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza.

Aby przygotować ciasto na biszkopt, musimy najpierw oddzielić żółtka ze wszystkich jajek i przełożyć je do osobnej miseczki.

Skupimy się teraz na białkach. Należy ubijać je mikserem z założonymi odpowiednimi końcówkami do jajek. Obroty miksera powinny być średnie, aż białka zostaną ubite na dość sztywną pianę. Teraz zaczynamy dodawać cukier, jednocześnie przestawiając mikser na wysokie obroty. Gdy dodamy cały cukier, ubijamy białka jeszcze przez ok. 3 minuty. Piana z białek powinna być bardzo sztywna – gdy osiągniemy ten efekt, możemy zacząć dodawać żółtka. Najlepiej dorzucać je do białek pojedynczo i po każdym wrzuconym żółtku całość masy miksować dokładnie.

Gdy masa jajeczna jest już gotowa, możemy zająć się mąką. Mąkę ryżową musimy przesiać do naczynia i lekko zmieszać z kakao. Następnie przesypujemy mieszankę mączno-kakaową po trochu do naczynia z masą jajeczną, ciągle ją miksując (na niskich obrotach). Po każdej garstce mieszanki dosypanej do jajek miksujemy wszystko, tak by nie powstały grudki.

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym: pieczenie biszkoptu

Gdy ciasto jest już gotowe, możemy przełożyć je do tortownicy. Na dnie tortownicy należy położyć papier do pieczenia, ale ścianek nie trzeba niczym smarować. Ważne też, by po przełożeniu do tortownicy wyrównać wierzch ciasta – to będzie podstawa naszego tortu malinowego. Następnie wkładamy tortownicę do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut, aż patyczek do sprawdzania wilgotności będzie zupełnie suchy. Teraz możemy wyjąć biszkopt z piekarnika. Należy poczekać parę minut, a potem odwrócić tortownicę do góry nogami, tak by biszkopt wysunął się na blat (dobrze wcześniej położyć na blacie czy stole kawałek papieru do pieczenia).

Biszkopt do tortu czekoladowo-malinowego z kremem kokosowym jest już gotowy – teraz musi ostygnąć przez mniej więcej godzinę.

Gdy biszkopt się ostudzi, bierzemy ostry nóż z ząbkami i kroimy go w poprzek na dwie części, czyli blaty.

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym: przygotowanie polewy

Przystępujemy do przygotowania polewy do naszego tortu. Z puszki z mlekiem kokosowym wybieramy tylko gęste mleko, ale wody koksowej nie wylewamy.

Gęste mleko kokosowe (nie całą puszkę, tylko ok. 100 ml) przekładamy do rondelka i gotujemy. Gdy się zagotuje, zdejmujemy mleko z ognia, dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Dodajemy jeszcze płynną glukozę, mieszamy i odstawiamy rondelek, by polewa ostygła.

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym: przygotowanie nasączenia

Rzadka woda kokosowa z puszki po mleku kokosowym posłuży nam do zrobienia nasączenia do biszkoptu. Możemy połączyć ją np. z likierem kokosowym (Malibu na bazie rumu lub inny), wymieszać i gotowe. Ważne, by otrzymać ok. 12 łyżek nasączenia.

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym: przygotowanie kremu

Pozostałe gęste mleko kokosowe, którego nie wykorzystaliśmy do zrobienia polewy, posłuży za bazę do kremu koksowego. Najpierw białka z trzech jajek ubijamy na sztywną pianę, potem dodajemy do niej stopniowo cukier, ciągle pracowicie ubijając, a gdy dodamy już cały cukier, ubijamy jeszcze kilka minut, aż piana z białek będzie bardzo gęsta, sztywna i połyskliwa. Do piany jajecznej możemy dodać dwie torebki specjalnego „śmietan-fixu”, który poprawia i wzmacnia konsystencję kremu.

Do porządnie ubitych białek dodajemy resztę gęstego mleka kokosowego i mieszamy wszystko delikatnie łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Tort czekoladowo-malinowy z kremem kokosowym: składanie

Kiedy biszkopt, polewa, krem i nasączenie są już gotowe, możemy przystąpić do montowania naszego tortu czekoladowo-malinowego z kremem kokosowym.

Wybieramy odpowiednio dużą paterę, układamy na niej pierwszy blat biszkoptu i nasączamy go mieszanką rumu i wody kokosowej – połową przygotowanego nasączenia. Następnie na biszkopcie układamy maliny, które przykrywamy kremem kokosowym. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy go pozostałą mieszanką rumu i wody kokosowej, a potem rozprowadzamy na nim polewę. W polewie utykamy resztę malin.

Nasz tort czekoladowo-malinowy jest już gotowy! Trzeba go tylko schłodzić w lodówce i można podawać.

Następny artykuł