Tort czekoladowy z wiśniami
Dlaczego warto upiec samemu tort czekoladowy?
Wyjątkowe okazje potrzebują wyjątkowej oprawy. Dobrze wiemy, że pyszne potrawy i desery to ważna część każdego przyjęcia urodzinowego czy świątecznego obiadu. Naprawdę dobre ciasta są dzisiaj na wagę złota: dosłownie i w przenośni. Właśnie dlatego polecamy Ci upiec samemu domowy tort czekoladowy. Po pierwsze, jest zdrowszy niż kupny, bo wiesz, jakich produktów używasz i masz pełną kontrolę nad składem swojego ciasta. Po drugie, jego przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Co więcej – może przynieść Ci naprawdę wiele frajdy. Poczuj się jak prawdziwy cukiernik i zaskocz swoich najbliższych. Nie tylko od święta.
Tort czekoladowy z wiśniami, z malinami, z truskawkami…
Nie jest tajemnicą, że czekolada lubi się z owocami, a my lubimy czekoladę z dodatkami. Orzechy, rodzynki, owoce… Kombinacji może być wiele. Tort czekoladowy polecamy Ci upiec z dodatkiem czerwonych owoców, takich jak wiśnie, maliny lub truskawki. Dlaczego? Dlatego, że są to owoce z małą ilością cukru, lekko kwaśne i umiarkowanie soczyste. To sprawia, że idealnie przełamują smak czekolady, tak słodkiej i intensywnej w smaku. W naszym przepisie proponujemy Ci przygotowanie tortu czekoladowego z wiśniami. Przekonaj się, że to naprawdę udane połączenie!
Przepis na tort czekoladowy z wiśniami
Składniki
Na ciasto czekoladowe:
-
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
-
1 i 1/3 drobnego cukru do wypieków
-
szklanka kefiru
-
szklanka gorącej kawy bez fusów
-
3/4 szklanki kakao
-
2 jajka
-
8 łyżek stołowych oleju rzepakowego
-
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
szczypta soli
Na mus czekoladowy:
-
500 g serka mascarpone w temp. pokojowej
-
200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
-
500 ml śmietanki kremówki 30% zimnej
-
1/3 szklanki cukru pudru
Na nadzienie wiśniowe:
-
400 g wiśni
-
400 ml gorącej wody
-
1 galaretka wiśniowa
undefined
Przygotowanie
Do dużej miski przesiej mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj suche składniki.Do drugiej dużej miski wbij 2 jajka, wlej szklankę kefiru (możesz zastąpić go maślanką) i 8 łyżek stołowych oleju oraz wsyp cukier i szczyptę soli. Dosyp zawartość miski z wymieszanymi suchymi składnikami.Wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej dużą drewnianą łyżką. Cały czas mieszając dolewaj stopniowo szklankę gorącej kawy, aż składniki na ciasto czekoladowe się połączą.Przygotuj tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.Do tortownicy wlej zawartość miski. Ciasto czekoladowe piecz przez około 45-50 minut, aż będzie suche w środku. Zostaw do wystudzenia na 30 min.Po tym czasie zetnij nierówną górę ciasta i zostaw ją na później. Resztę ciasta pokrój na 3 warstwy.
Teraz możesz przygotować mus czekoladowy. Połam czekoladę na kosteczki i roztop ją w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodaj serek mascarpone, łyżka po łyżce. Zimną śmietankę kremówkę zmiksuj na sztywną masę i dodaj przesiany cukier puder. Połącz ją delikatnie z roztopioną czekoladą, żeby krem nie stracił na objętości.W szklanej miseczce przygotuj galaretkę z wiśniami. Ułóż wiśnie w szklanym naczyniu i zalej gorącą galaretką do stężenia.Ułóż pierwszy poziom ciasta w tortownicy. Wyłóż go masą czekoladową i dodaj tężejącą salaterkę. Włóż do lodówki na 25 min. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, przykryj kolejną warstwą ciasta czekoladowego i musu i ponownie włóż do lodówki. Po tym czasie przykryj kolejną warstwą ciasta czekoladowego (nie wykładaj musem) i ponownie włóż do lodówki na 2 godziny.Wyjmij tort z lodówki i wysmaruj jego wierzch oraz boki pozostałym musem czekoladowym. Pokrusz odkrojony wierzch ciasta i posyp nim tort czekoladowy. Możesz również udekorować go bezami. Gotowe!