Tort gianduia - orzechowo-czekoladowy deser
pixabay.com

Tort gianduia - orzechowo-czekoladowy deser

Tort gianduia to intensywnie czekoladowo - orzechowy tort, który jest w środku mokry. Gianduia to krem orzechowo - czekoladowy wykonany w domu podobny do nutelli. Tort jest bezglutenowy i zawiera orzechy które posiadają dużo nieocenionych dla zdrowia właściwości. Jak wykonać tort gianduia?

Tort gianduia - składniki

Ciasto:

  • 5 dużych jajek,
  • 170 g orzechów laskowych,
  • 170 g ciemnej czekolady,
  • 170 g masła,
  • 2 łyżki likieru amaretto,
  • 170 g drobnego cukru.


Krem:

  • 10 g masła,
  • 60 g orzechów laskowych,
  • 100 g mlecznej czekolady.


Dekoracje:

  • 50 g orzechów laskowych

Tort gianduia - sposób przygotowania

Obierz i upraż wszystkie orzechy laskowe. Wyłóż spód blachy do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj boki masłem. Przyklej papier do pieczenia również do boków posmarowanych masłem.

Drobno zmiel orzechy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj masło do czekolady i wymieszaj w jednolitą masę. Następnie dodaj zmielone orzeszki ziemne, wszystko wymieszaj i ostudź.

Oddziel białko od żółtka, ubij żółtko z cukrem, aż będzie lekkie i puszyste, następnie dodaj masę czekoladowo-orzechową.

Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj stopniowo likier. Następnie dodaj trochę białka do masy, wymieszaj i stopniowo dodawaj resztę białka.

Wyłóż ciasto do tortownicy i piecz w temperaturze 180 ° C około 40 minut. Decydującym czynnikiem jest wzrost i wypukłość całej powierzchni ciasta.

Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić przez 30 minut, a następnie ostrożnie wyjąć z tortownicy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto może lekko spaść, ale jest to normalne.

Czekoladę mleczną rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej, następnie dodaj masło. Bardzo drobno zmiel 170 gramów orzechów na pastę.

Orzechy wymieszaj z masłem i czekoladą. Krem rozprowadź na cieście, a następnie posyp orzechami do dekoracji.

Następny artykuł