Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tort gianduia - orzechowo-czekoladowy deser
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:44

Tort gianduia - orzechowo-czekoladowy deser

Tort gianduia - orzechowo-czekoladowy deser
pixabay.com

Tort gianduia - składniki

Ciasto:

  • 5 dużych jajek,

  • 170 g orzechów laskowych,

  • 170 g ciemnej czekolady,

  • 170 g masła,

  • 2 łyżki likieru amaretto,

  • 170 g drobnego cukru.

Krem:

  • 10 g masła,

  • 60 g orzechów laskowych,

  • 100 g mlecznej czekolady.

Dekoracje:

  • 50 g orzechów laskowych

undefined

Tort gianduia - sposób przygotowania

Obierz i upraż wszystkie orzechy laskowe. Wyłóż spód blachy do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj boki masłem. Przyklej papier do pieczenia również do boków posmarowanych masłem. 

Drobno zmiel orzechy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj masło do czekolady i wymieszaj w jednolitą masę. Następnie dodaj zmielone orzeszki ziemne, wszystko wymieszaj i ostudź.

Oddziel białko od żółtka, ubij  żółtko z cukrem, aż będzie lekkie i puszyste, następnie dodaj  masę czekoladowo-orzechową.

Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj stopniowo likier. Następnie dodaj trochę białka do masy, wymieszaj i stopniowo dodawaj resztę białka.

Wyłóż  ciasto do tortownicy i piecz w temperaturze 180 ° C około 40 minut. Decydującym czynnikiem jest wzrost i wypukłość całej powierzchni ciasta.

Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić przez 30 minut, a następnie ostrożnie wyjąć z tortownicy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto może lekko spaść, ale jest to normalne.

Czekoladę mleczną rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej, następnie dodaj masło. Bardzo drobno zmiel 170 gramów orzechów na pastę.

Orzechy wymieszaj z masłem i czekoladą. Krem rozprowadź na cieście, a następnie posyp orzechami do dekoracji.

Tagi: