Torta di ricotta
https://pixabay.com/pl/

Torta di ricotta

Kuchnia włoska to nie tylko pasta i pizza, ale również wyśmienite desery. Jednym z prostszych włoskich słodkich wypieków jest torta di ricotta, czyli ciasto z ricottą. To ciasto lekkie, puszyste i pełne smaku. Trochę przypomina sernik, ale jest zdecydowanie łatwiejsze w wykonaniu. Nie ma tu spodu, nadzienia i polewy. Jest tylko jedna warstwa. W uproszczeniu przygotowanie ciasta polega na zmiksowaniu składników i upieczeniu. Wszelkie kombinacje w postaci dodatku bakalii czy dodatkowych aromatów są wyłącznie kwestią naszej fantazji.

TORTA DI RICOTTA

Składniki:
– 300 g sera ricotta
– 200 g mąki pszennej (1 ½ szkl.)
– 150 g drobnego cukru (3/4 szkl.)
– 100 g masła
– 3 jaja
– 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (1/4 szkl.)
– sok i skórka otarta z 1 cytryny
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli.
Dodatkowo:
– masło do posmarowania oraz mąka do oprószenia brzegów tortownicy
– cukier puder do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:
1. Cytrynę starannie umyć i sparzyć. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Następnie przekroić owoc na pół i wycisnąć sok.
2. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
3. W dużej misce zmiksować ser ricotta z cukrem i stopionym masłem. Nie przestając miksować, stopniowo dodawać jajka. W następnej kolejności dodać sok oraz skórkę cytrynową, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz ekstrakt waniliowy. Na koniec wmieszać w ciasto mąkę z pozostałymi sypkimi składnikami.
4. Dno tortownicy (średnica 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Do środka wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 40-45 minut. Ciasto jest upieczone, gdy patyczek po nakłuciu ciasta jest suchy.
5. Ciasto pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Wskazówki:
– Zamiast kandyzowanej skórki pomarańczowej, do ciasta można dodać rodzynki. Żeby były miękkie i aromatycznie, wcześniej dobrze jest je sparzyć, ewentualnie nasączyć alkoholem lub sokiem (np. pomarańczowym lub jabłkowym).
– Jako dodatek do ciasta pasują również orzechy – szczególnie orzechy laskowe i migdały. Można je dodać do ciasta (ok. ½ szkl.). Płatki migdałów można też zastosować jako posypkę do ciasta (zamiast cukru pudru).
– Dodatek masła czyni ciasto bardziej zwartym. Niektóre przepisy nie uwzględniają jego dodatku, więc można z niego zrezygnować. Dzięki temu ciasto będzie nieco lżejsze.

Następny artykuł