Torta di ricotta
TORTA DI RICOTTA
Składniki: – 300 g sera ricotta– 200 g mąki pszennej (1 ½ szkl.)– 150 g drobnego cukru (3/4 szkl.)– 100 g masła– 3 jaja– 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (1/4 szkl.)– sok i skórka otarta z 1 cytryny– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii– 1 łyżeczka proszku do pieczenia– szczypta soli. Dodatkowo: – masło do posmarowania oraz mąka do oprószenia brzegów tortownicy– cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania: 1. Cytrynę starannie umyć i sparzyć. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Następnie przekroić owoc na pół i wycisnąć sok.2. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.3. W dużej misce zmiksować ser ricotta z cukrem i stopionym masłem. Nie przestając miksować, stopniowo dodawać jajka. W następnej kolejności dodać sok oraz skórkę cytrynową, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz ekstrakt waniliowy. Na koniec wmieszać w ciasto mąkę z pozostałymi sypkimi składnikami.4. Dno tortownicy (średnica 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Do środka wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 40-45 minut. Ciasto jest upieczone, gdy patyczek po nakłuciu ciasta jest suchy.5. Ciasto pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wskazówki: – Zamiast kandyzowanej skórki pomarańczowej, do ciasta można dodać rodzynki. Żeby były miękkie i aromatycznie, wcześniej dobrze jest je sparzyć, ewentualnie nasączyć alkoholem lub sokiem (np. pomarańczowym lub jabłkowym).– Jako dodatek do ciasta pasują również orzechy – szczególnie orzechy laskowe i migdały. Można je dodać do ciasta (ok. ½ szkl.). Płatki migdałów można też zastosować jako posypkę do ciasta (zamiast cukru pudru).– Dodatek masła czyni ciasto bardziej zwartym. Niektóre przepisy nie uwzględniają jego dodatku, więc można z niego zrezygnować. Dzięki temu ciasto będzie nieco lżejsze.