Twarogowy omlet cesarski - szybki pomysł na słodki obiad
pixabay.com

Twarogowy omlet cesarski - szybki pomysł na słodki obiad

Twarogowy omlet cesarski to puszyste, biszkoptowe danie, wilgotne dzięki zawartości twarogu. Jest pyszny i sycący, można go serwować z cukrem pudrem, dżemem lub dodatkiem ulubionych owoców. Wykonanie twarogowego omleta cesarskiego jest niezwykle proste. Co jest potrzebne do wykonania tego dania?

Twarogowy omlet cesarski - składniki potrzebne do wykonania

  • 2 jajka,
  • 200 g twarogu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • mała szczypta soli,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • cukier puder,
  • dodatkowo: 2 łyżki namoczonych rodzynek.


Do podania

Dżem truskawkowy, ulubione świeże owoce

Twarogowy omlet cesarski - sposób przygotowania

Twaróg wykładamy do głębszej miski i rozgniatamy. Dodajemy same żółtka (białka odkładamy oddzielnie). Dodajemy sól, cukier waniliowy, cukier, mąkę oraz mleko. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą. Na koniec możesz dodać rodzynki.

Odstawione wcześniej białka ubijamy oddzielnie na sztywną pianę. Dodajemy ubite jajka do masy twarogowej i mieszamy łyżką.

Rozgrzewamy patelnię na ogniu i dodajemy masło i klarujemy je - gdy masło zacznie skwierczeć usuwamy pianę. Masło rozprowadzamy po całej powierzchni patelni, dodajemy masę na omlet i wyrównujemy powierzchnię.

Smażymy ciasto na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty. Gdy omlet będzie zarumieniony od spodu przewrócić go na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki. Jeśli ciasto omletowe się porozrywa, to nie szkodzi, ponieważ finalnie i tak rozłączamy go na kawałki. Kawałki omletu przewracamy i obsmażamy ze wszystkich stron.

Przekładamy je na talerz, posypujemy cukrem pudrem i opcjonalnie dodajemy dżem i ulubione świeże owoce.

Następny artykuł