Twarogowy omlet cesarski - szybki pomysł na słodki obiad
Twarogowy omlet cesarski - składniki potrzebne do wykonania
-
2 jajka,
-
200 g twarogu,
-
1 łyżka cukru,
-
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
-
mała szczypta soli,
-
1/2 szklanki mleka,
-
2 łyżki masła,
-
1/2 szklanki mąki,
-
cukier puder,
-
dodatkowo: 2 łyżki namoczonych rodzynek.
Do podania
Dżem truskawkowy, ulubione świeże owoce
Twarogowy omlet cesarski - sposób przygotowania
Twaróg wykładamy do głębszej miski i rozgniatamy. Dodajemy same żółtka (białka odkładamy oddzielnie). Dodajemy sól, cukier waniliowy, cukier, mąkę oraz mleko. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą. Na koniec możesz dodać rodzynki.
Odstawione wcześniej białka ubijamy oddzielnie na sztywną pianę. Dodajemy ubite jajka do masy twarogowej i mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy patelnię na ogniu i dodajemy masło i klarujemy je - gdy masło zacznie skwierczeć usuwamy pianę. Masło rozprowadzamy po całej powierzchni patelni, dodajemy masę na omlet i wyrównujemy powierzchnię.
Smażymy ciasto na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty. Gdy omlet będzie zarumieniony od spodu przewrócić go na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki. Jeśli ciasto omletowe się porozrywa, to nie szkodzi, ponieważ finalnie i tak rozłączamy go na kawałki. Kawałki omletu przewracamy i obsmażamy ze wszystkich stron.
Przekładamy je na talerz, posypujemy cukrem pudrem i opcjonalnie dodajemy dżem i ulubione świeże owoce.