Smakosze.pl Przepisy Ukochane przez wszystkich ciasto marchewkowe - prosty przepis
Canva.com

Ukochane przez wszystkich ciasto marchewkowe - prosty przepis

25 marca 2022
Autor tekstu: Agata Kaszuba

Ciasto, powróciło ze zdwojoną mocą w Wielkiej Brytanii, podczas II Wojny Światowej. Z powodu racjonowania żywności i trudnego dostępu do towarów luksusowych, ciasto marchewkowe przynosiło, choć chwilowej osłody, w tamtych trudnych czasach.

Po wojnie, w latach sześćdziesiątych, ciasto marchewkowe opanowało Stany Zjednoczone. Tanie warzywo zawojowało amerykańskie knajpki i restauracje, a każda pani domu, miała w swoim przepiśniku recepturę na ten deser. W 2005 roku, wypiek znalazł się na 5 miejscu w rankingu najbardziej popularnych dań lat siedemdziesiątych w USA.

Witaminowa bomba

Marchewka, to prawdziwe źródło zdrowia! Może zaciekawi Cię fakt, że marchew pomarańczowa pojawiła się dopiero w XVII wieku i została stworzona przez Holendrów – wcześniej znana była tylko odmiana biała. Pomarańczową skórkę, warzywo zawdzięcza obecnemu w nim beta-karotenowi, który jest wręcz nafaszerowany zbawiennymi dla naszego organizmu właściwościami.

Zapewnia on prawidłowe działanie wzroku oraz dba o naszą cerę, opóźniając pojawianie się zmarszczek i łagodzenie trądziku. Dzięki niemu marchewka jest ulubionym warzywem tych, którzy kochają opaleniznę przez cały rok, gdyż wspomaga i przyspiesza sam proces opalania, ale także znacząco wpływa na trwałość koloru.

Należy pamiętać, że zbyt duże ilości marchewki w diecie mogą doprowadzić do wzrostu witaminy A, który niekorzystnie wpłynie na nasz organizm, natomiast nasza skóra, zamiast wyglądać jak muśnięta słońcem, zacznie przypominać odcieniem... prawdziwą marchewkę! Jednak jeśli, nie będziesz spożywać kilograma marchewki codziennie, przez cały rok, to nie masz się czym martwić. Aby doprowadzić do przedawkowania tej witaminy, trzeba się naprawdę bardzo postarać i oprzeć swoją codzienną dietę w większości na marchewce. Wspominając o beta-karotenie, warto też napisać o dyni, która również jest uznawana za witaminową bombę. Zupa z dyni na pierwsze danie, świetnie komponuje się z ciastem marchewkowym na deser - ten sposób możemy zapewnić sobie naturalną suplementację!

Przepis na ciasto marchewkowe

Ten zdrowy deser z łatwością przygotujesz w domowych warunkach, a jak dobrze wiemy, domowe wypieki smakują najlepiej. Krąży opinia, że ciasto marchewkowe bardziej przypomina słodki, warzywny chlebek niż zwyczajne ciasto, jednak my uważamy, że jest tak dobre, iż z pewnością zasługuje na miano pełnoprawnego deseru!

Oto lista składników, których będziesz potrzebować:

Ciasto:

- 1 szklanka oleju rzepakowego- ¾ szklanki cukru- 3 jajka- około 300 g marchewki ( 2 duże marchwie)- garść orzechów włoskich- 200 g mąki pszennej- szczypta soli- 1 czubata łyżeczka cynamonu- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa z białej czekolady:

-100 g białej czekolady- 40 ml słodkiej śmietany 30-36 %

Zacznijmy od umycia, obrania i starcia marchewki na tarce z grubymi oczkami – po wszystkim odstaw ją, aby odciekł nadmiar soku. W osobnej misce, mikserem na najwyższych obrotach, wymieszaj olej z cukrem, następnie dodawaj powoli po jednym jajku. Do powstałej masy dodaj resztę sypkich składników. Na koniec wrzuć orzechy i marchewkowe wiórki – wymieszaj wszystko drewnianą lub silikonową szpatułką.

Tradycyjna forma dla ciasta, to forma keksowa, jednak z powodzeniem można również użyć formy okrągłej lub do pieczenia babki. Pamiętaj, aby przed wlaniem ciasta wysmarować blachę masłem lub margaryną i posypać bułką tartą, aby ciasto nie przywarło. Po zakończeniu wszystkich etapów, wstaw deser do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 60 minut.

Czas, który ciasto ma spędzić w piekarniku, warto poświęcić na przygotowanie polewy. Śmietankę zagrzać w małym garnku. Gdy się zagotuje, od razu ściągnąć z palnika i dodać posiekanej, białej czekolady. Wymieszać trzepaczką – czekolada rozpuści się samoistnie gorącej śmietanie. Odstawić na chwilę do ostygnięcia, w ten sposób polewa stężeje i stanie się bardziej gęsta, dzięki czemu będzie ładniej pokrywała ciasto. Jeśli polewa nie chce współpracować, możesz ją na krótko wstawić do lodówki.

Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjmij je z formy i pozostaw do ostygnięcia. Następnie polej polewą. Udekoruj cynamonem, orzechami lub migdałowymi płatkami.

Obserwuj nas w
autor
Agata Kaszuba

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy