Wegańskie pulpeciki - zainspiruj się
Wegańskie pulpeciki możesz stworzyć z...niemal wszystkiego, co wegańskie! Od kasz, przez wiele warzyw po ryż, pomysłów naprawdę nie brakuje. My podrzucamy inspirację, a Ty może nawet wymyślisz coś swojego?
Wegańskie pulpeciki z kaszy jaglanej
Ten rodzaj pulpetów będzie pasował do wielu rodzajów sosów np. pomidorowego, ale także może okazać się świetnym dodatkiem do zup i kremów.
Składniki:
-
½ szklanki kaszy jaglanej
-
¼ szklanki nasion słonecznika
-
¼ szklanki siemienia lnianego
-
3 łyżki sosu sojowego
-
2 łyżki oleju
-
3 łyżki płatków drożdżowych
-
5 łyżek mąki pszennej
-
oregano, papryka, tymianek, sól, pieprz
undefined
Przygotowanie:
-
W garnku zagotować wodę, następni kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu
-
W czasie, gdy kasza będzie się gotować zmielić nasiona słonecznika i siemię lniane.
-
Gdy kasza się ugotuje, odcedzić ją i dodać do niej zmielone nasiona słonecznika, siemię lniane, sos sojowy, olej płatki drożdżowe, mąkę i wyrobić ręcznie
-
Jeśli ciasto za bardzo przykleja się do dłoni dodać do niego więcej mąki. Doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać
-
Z masy ulepić kulki dowolnej wielkości.
-
Na patelni rozgrzać olej i smażyć pulpeciki do momentu zarumienienia
undefined
Wegańskie pulpeciki z soczewicy i ryżu
Ten rodzaj pulpetów świetnie sprawdzi się z dodatkiem sosu pomidorowego, który również jest bardzo prosty do przygotowania, a przede wszystkim, również bezmięsny!
Składniki:
-
400 g ugotowanej soczewicy w dowolnym kolorze
-
1 szklanka ryżu
-
1 szklanka rodzynek
-
3 cebule
-
1 szklanka groszku
-
60 ml oleju
-
1 szklanka mąki owsianej
-
½ szklanki skrobi ziemniaczanej
-
sól, pieprz, cynamon
-
bułka tarta
Przygotowanie:
-
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia
-
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
-
Ugotować soczewicę
-
Rodzynki, soczewicę, groszek i ryż zmielić razem w maszynce lub robocie
-
Powstałą masę przełożyć do miski, dodać do niej mąkę i skrobię ziemniaczaną, a także sól, pieprz i szczyptę cynamonu.
-
Pulpety uformować w kulki dowolnej wielkości, a następnie obtoczyć je w bułce tartej. Tak przygotowane pulpety wstawić do lodówki, by zrobiły się nieco bardziej zwarte.
-
Na patelni rozgrzać olej, a następnie usmażyć pulpety do zarumienienia.
Wegańskie klopsy orzechowe z tofu
Klopsiki orzechowe z tofu będą świetnie komponować się z dodatkiem sosu grzybowego. Ponadto ilość użycia tłuszczy jest tu ograniczona, więc klopsiki, pieczone w piekarniku są naprawdę zdrowe.
Składniki:
-
500 g tofu
-
1 ½ cebuli
-
½ szklanki płatków drożdzowych
-
2 ½ szklanki płatków kukurydzianych
-
1 szklanka orzechów włoskich
-
sól, pieprz, pieprz cayenne
undefined
Przygotowanie:
-
Tofu odcedzić, włożyć do miski i rozgnieść widelcem
-
Cebulę drobno pokroić, orzechy obrać ze skorupki i skórki i drobno posiekać
-
Cebulę, płatki drożdżowe i orzechy wsypać do miski z tofu i wymieszać
-
Płatki kukurydziane zmiażdżyć na mniejsze kawałki, a następnie ⅕ szklanki dodać do masy i dokładnie wymieszać. Dodać sól, pieprz i pieprz cayenne i wymieszać jeszcze raz
-
Z pulpetów uformować kulki wielkości wedle uznania, a następnie obtoczyć w pozostałej miazdze z płatków kukurydzianych
-
Płatki wyłożyć na natłuszczoną blachę i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C, do zarumienienia się klopsów.
Wegańskie klopsiki z kalafiora
Jeśli uważasz, że warzywa przygotowane w odpowiedni sposób są świetną alternatywą dla jedzenia mięsa, spróbuj wegańskich klopsików z kalafiora, które można podać z dodatkiem gotowanych ziemniaków i surówki. Prawdziwie wiosenny, pyszny i zdrowy obiad!
Składniki:
-
1 kalafior
-
2 jajka
-
szczypiorek
-
1 ząbek czosnku
-
bułka tarta
-
sól, pieprz, olej
Przygotowanie:
-
W garnku zagotować wodę, posolić, a następnie wsadzić do niej umytego kalafiora i gotować przez około 15 minut. Następnie ostudzić go i pokroić na kawałki.
-
W mikserze rozdrobnić kalafior.
-
Rozdrobniony kalafior włożyć do miski, dodać sól, pieprz, 4 łyżki bułki tartej, jajka, 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miski. Całość wymieszać.
-
Z masy uformować kulki dowolnego rozmiaru, a następnie obtoczyć je w bułce tartej.
-
Na patelni rozgrzać olej, a następnie smażyć na niej pulpeciki, cały czas obracając, przez około 5 minut z każdej strony.
undefined
Powyższe, to tylko przykłady przepisów na wegańskie kotleciki. Takich możliwości jest bardzo wiele, a dodatkowo, wegańskie klopsiki świetnie nadają się jako danie, w którym używamy produktów, jakie zalegają nam w lodówce. Z dodatkiem sosu takie kombinowane pulpety zawsze będą smakować świetnie, jeśli użyjemy dobrych i świeżych składników.
undefinedundefinedundefined