Smakosze.pl Przepisy Wegańskie pulpeciki - zainspiruj się
pixabay.com

Wegańskie pulpeciki - zainspiruj się

14 maja 2021
Autor tekstu: Marciszyn Iga

Wegańskie pulpeciki możesz stworzyć z...niemal wszystkiego, co wegańskie! Od kasz, przez wiele warzyw po ryż, pomysłów naprawdę nie brakuje. My podrzucamy inspirację, a Ty może nawet wymyślisz coś swojego?

Wegańskie pulpeciki z kaszy jaglanej

Ten rodzaj pulpetów będzie pasował do wielu rodzajów sosów np. pomidorowego, ale także może okazać się świetnym dodatkiem do zup i kremów.

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej

  • ¼ szklanki nasion słonecznika

  • ¼ szklanki siemienia lnianego

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki oleju

  • 3 łyżki płatków drożdżowych

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • oregano, papryka, tymianek, sól, pieprz

undefined

Przygotowanie:

  • W garnku zagotować wodę, następni kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu

  • W czasie, gdy kasza będzie się gotować zmielić nasiona słonecznika i siemię lniane.

  • Gdy kasza się ugotuje, odcedzić ją i dodać do niej zmielone nasiona słonecznika, siemię lniane, sos sojowy, olej płatki drożdżowe, mąkę i wyrobić ręcznie

  • Jeśli ciasto za bardzo przykleja się do dłoni dodać do niego więcej mąki. Doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać

  • Z masy ulepić kulki dowolnej wielkości.

  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć pulpeciki do momentu zarumienienia

undefined

Wegańskie pulpeciki z soczewicy i ryżu

Ten rodzaj pulpetów świetnie sprawdzi się z dodatkiem sosu pomidorowego, który również jest bardzo prosty do przygotowania, a przede wszystkim, również bezmięsny!

Składniki:

  • 400 g ugotowanej soczewicy w dowolnym kolorze

  • 1 szklanka ryżu

  • 1 szklanka rodzynek

  • 3 cebule

  • 1 szklanka groszku

  • 60 ml oleju

  • 1 szklanka mąki owsianej

  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej

  • sól, pieprz, cynamon

  • bułka tarta

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu

  • Ugotować soczewicę

  • Rodzynki, soczewicę, groszek i ryż zmielić razem w maszynce lub robocie

  • Powstałą masę przełożyć do miski, dodać do niej mąkę i skrobię ziemniaczaną, a także sól, pieprz i szczyptę cynamonu.

  • Pulpety uformować w kulki dowolnej wielkości, a następnie obtoczyć je w bułce tartej. Tak przygotowane pulpety wstawić do lodówki, by zrobiły się nieco bardziej zwarte.

  • Na patelni rozgrzać olej, a następnie usmażyć pulpety do zarumienienia.

Wegańskie klopsy orzechowe z tofu

Klopsiki orzechowe z tofu będą świetnie komponować się z dodatkiem sosu grzybowego. Ponadto ilość użycia tłuszczy jest tu ograniczona, więc klopsiki, pieczone w piekarniku są naprawdę zdrowe.

Składniki:

  • 500 g tofu

  • 1 ½ cebuli

  • ½ szklanki płatków drożdzowych

  • 2 ½ szklanki płatków kukurydzianych

  • 1 szklanka orzechów włoskich

  • sól, pieprz, pieprz cayenne

undefined

Przygotowanie:

  • Tofu odcedzić, włożyć do miski i rozgnieść widelcem

  • Cebulę drobno pokroić, orzechy obrać ze skorupki i skórki i drobno posiekać

  • Cebulę, płatki drożdżowe i orzechy wsypać do miski z tofu i wymieszać

  • Płatki kukurydziane zmiażdżyć na mniejsze kawałki, a następnie ⅕ szklanki dodać do masy i dokładnie wymieszać. Dodać sól, pieprz i pieprz cayenne i wymieszać jeszcze raz

  • Z pulpetów uformować kulki wielkości wedle uznania, a następnie obtoczyć w pozostałej miazdze z płatków kukurydzianych

  • Płatki wyłożyć na natłuszczoną blachę i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C, do zarumienienia się klopsów.

Wegańskie klopsiki z kalafiora

Jeśli uważasz, że warzywa przygotowane w odpowiedni sposób są świetną alternatywą dla jedzenia mięsa, spróbuj wegańskich klopsików z kalafiora, które można podać z dodatkiem gotowanych ziemniaków i surówki. Prawdziwie wiosenny, pyszny i zdrowy obiad!

Składniki:

  • 1 kalafior

  • 2 jajka

  • szczypiorek

  • 1 ząbek czosnku

  • bułka tarta

  • sól, pieprz, olej

Przygotowanie:

  • W garnku zagotować wodę, posolić, a następnie wsadzić do niej umytego kalafiora i gotować przez około 15 minut. Następnie ostudzić go i pokroić na kawałki.

  • W mikserze rozdrobnić kalafior.

  • Rozdrobniony kalafior włożyć do miski, dodać sól, pieprz, 4 łyżki bułki tartej, jajka, 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miski. Całość wymieszać.

  • Z masy uformować kulki dowolnego rozmiaru, a następnie obtoczyć je w bułce tartej.

  • Na patelni rozgrzać olej, a następnie smażyć na niej pulpeciki, cały czas obracając, przez około 5 minut z każdej strony.

undefined

Powyższe, to tylko przykłady przepisów na wegańskie kotleciki. Takich możliwości jest bardzo wiele, a dodatkowo, wegańskie klopsiki świetnie nadają się jako danie, w którym używamy produktów, jakie zalegają nam w lodówce. Z dodatkiem sosu takie kombinowane pulpety zawsze będą smakować świetnie, jeśli użyjemy dobrych i świeżych składników.

undefinedundefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy