Wyśmienity sos kurkowy bez goryczki - smakowity przepis
Do sosu najlepiej wykorzystać świeże kurki – zebrane własnoręcznie albo kupione w sklepie czy na straganie. Zimą można ratować się produktami mrożonymi – może nie smakują tak dobrze, ale uratują nas wtedy, gdy zamarzy nam się przepyszny sos, a nie będziemy mieli dostępu do grzybów prosto z lasu.
Bajeczny sos kurkowy dla zdrowia
Kurka, znana też jako pieprznik jadalny, to grzyb pojawiający się w polskich lasach już na początku lata. Nazwę zawdzięcza swojemu wyjątkowemu, lekko pieprzowemu posmakowi. Kurki są zdecydowanie jednymi z popularniejszych jadalnych grzybów.
Spożywanie świeżych kurek w sezonie jest bardzo korzystne dla zdrowia. Grzyby te są bogatym źródłem witaminy C, A i D. Zawierają też dużo potasu, magnezu i fosforu oraz śladowe ilości witamin z grupy B. Potrafią być nawet lepszym źródłem beta-karotenu niż marchew! Wszystko, co cenne w kurkach kumuluje się głównie w ich kapeluszach. Grzyby można mrozić i suszyć, chociaż zdecydowanie najsmaczniejsze są świeże.
Kurki warto spożywać do obiadu, ale lepiej zrezygnować z nich podczas kolacji – zawierają stosunkowo dużo ciężkostrawnej chityny, której trawienie może zaburzyć spokojny sen. Powinny je także ograniczać dzieci poniżej 7 roku życia, osoby starsze oraz mające problemy z funkcjonowaniem układu trawiennego.
Smakowity sos kurkowy pozbawiony goryczki
Jedną z zalet kurek jest ich delikatny aromat, który pasuje do wielu potraw. Można dodawać je do omletów lub jajecznicy. Grzyby te naturalnie mają lekko gorzkawy posmak. Prezentujemy dziś przepis na wyśmienity sos kurkowy pozbawiony tej goryczki dzięki odrobinie miodu. Ten dodatek bardzo dobrze łączy się ze smakiem grzybów – używamy go tylko odrobinkę, by sos nie był zbyt słodki. Nawet maleńka ilość miodu potrafi zniwelować goryczkę kurek, która jest szczególnie mocno wyczuwalna w przypadku produktów mrożonych.
Składniki na pyszny sos kurkowy
Przygotowanie aromatycznego sosu z kurek jest bardzo proste. Wystarczy poświęcić mu chwilę swojego czasu, by w efekcie uzyskać smakowity dodatek do wielu dań. Oto co będzie potrzebne:
pół kilograma świeżych kurek300 ml śmietany 30%2 ząbki czosnkuszczypta tymiankupół cytryny40 g masła lub olej do smażeniamiódpieprzsól
Sos kurkowy – przepis na wyśmienity dodatek do potraw
Najpierw zajmujemy się grzybami. Dokładnie oczyszczamy je ze wszelkich zanieczyszczeń. Można wcześniej moczyć je w zimnej wodzie przez noc. Czyste kurki kroimy wedle uznania – wzdłuż albo na drobne kawałki. Rozkładamy je na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Na patelnię przekładamy masło o pokojowej temperaturze i czekamy, aż całkowicie się rozpuści. Wrzucamy nasze pokrojone kurki i podsmażamy je na dużym ogniu. Doprawiamy grzyby solą, by puściły wodę – ta musi odparować. Gdy płyn się zredukuje, wlewamy do sosu całą śmietankę, sok z połowy cytryny oraz wsypujemy szczyptę pieprzu do smaku.
Czosnek przeciskamy przez praskę albo drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Teraz czas na specjalny składnik – odrobinę miodu. Wystarczy łyżeczka, by podkreślić smak grzybów, jednocześnie neutralizując ich naturalny gorzkawy posmak. Na patelnię wsypujemy tymianek – dosłownie niewielką szczyptę, by nie zabić naturalnego aromatu kurek, a tylko go wzbogacić.
Wszystkie składniki mieszamy razem i gotujemy na dużym ogniu. Sos powinien zredukować się i zgęstnieć. Taki wyśmienity dodatek będzie doskonale pasował do wszelkich dań obiadowych – zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich. Możemy polać nim ziemniaki, ryż czy kaszę albo zaserwować obok kotletów lub filetów mięsnych. Wszyscy będą nim zachwyceni – gwarantujemy, że potrawy podane z tym pysznym sosem natychmiast znikną z talerzy.