Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach, zawsze o nich pamiętaj
Jesienią mamy coraz częściej do czynienia z chłodem i deszczem. Przemarznięci i wychłodzeni jesteśmy narażeni na rozmaite przeziębienia i infekcje. Dlatego szczególnie w tym okresie powinniśmy zadbać o naszą dietę. Ja stawiam jesienią na zupy pełne przypraw, które wzmacniają odporność. Gotuję też wywar na dobrej jakości mięsie z zakładu mięsnego Wierzejki. Smak tradycji gwarantowany.
Jesienią jem zupy, które wzmacniają odporność
Odpowiednia dieta zapewnia nam zdrowie i dobre samopoczucie. Dzięki wartościowym posiłkom z łatwością zadbamy o odporność, która jest szczególnie ważna jesienią. Ta pora roku bywa piękna i pełna kolorów. Jednak w końcu nadchodzą deszczowe dni, chłód i przenikliwy wiatr. O przeziębienia i infekcje w tym okresie nietrudno. Jednak ja nie poddaję się kapryśnej aurze. Stawiam na zupy pełne aromatycznych przypraw i składników, które pozytywnie wpływają na moją odporność . Ta stanowi silną barierę, która chroni mnie przed jesiennymi chorobami.
Dodatki pełne zdrowia - najlepsze na jesień
Zupy rozgrzewają nas i sycą. Są doskonałą propozycją na jesienny posiłek, który dostarczy witamin i minerałów. Do zup dodaję marchew, dynię i paprykę. Te warzywa bogate są w witaminę C, A i doskonale wspierają odporność . Wzmocnią ją również dodatki takie, jak: czosnek, imbir, goździki i pieprz. Nie żałuję ich w jesiennych zupach, bo wiem, że dzięki nim moja odporność wzrośnie.
Czosnek przeciskam przez praskę i dorzucam do zupy. Zawiera on witaminę C i pomaga w walce z przeziębieniem oraz z grypą. Warto podkreślić, że po rozdrobnieniu czosnku wydziela on allicynę, która uznawana jest za naturalny antybiotyk . Do zup dodaję też imbir, który ma działanie rozgrzewające i chroni przed infekcjami. Pomaga też zmniejszyć gorączkę i złagodzić dokuczliwy kaszel.
Do zupy dodaję też goździki, które znakomicie wzmacniają odporność i mają działanie antywirusowe. Pomagają też podczas zapalenia gardła i łagodzą ból . Nie żałuje też czarnego pieprzu, który znakomicie podkręca smak zup i wzmacnia odporność. Zapobiega zatorom w klatce piersiowej oraz infekcjom dróg oddechowych
Dobry wywar podstawą jesiennej zupy
Gotowanie zupy zaczynam od przygotowania dobrej jakości wywaru. To podstawa nie tylko smaku mojego posiłku, ale przede wszystkim gwarancja jego wartości odżywczych. Do wywaru wybieram najlepsze mięsa z zakładu mięsnego Wierzejki. 32 lata tradycji i wysoka jakość produktów daje mi pewność, że mięso, na którym gotuję wywar, jest po prostu najlepsze . Polecam przepis na idealny wywar, który gotuję na szpondrach wołowych oraz na jeszcze innym mięsie.
Przepis na idealny wywar
Składniki:
- szponder wołowy
- dwie nogi kurczaka
- żeberka schabowe
- cebula
- marchew
- pietruszka
- mały seler
- lubczyk
- pieprz czarny ziarnisty
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czosnek
- natka pietruszka
Mięso myjemy i zalewamy 1 ½ l zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy rosół przez godzinę. Usuwamy szumowiny i dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa. Opalamy cebulę nad ogniem i wrzucamy ją do garnka. Doprawiamy przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i podajemy rosół z makaronem. Posypujemy natką pietruszki.
Od święta przygotowuję też znakomity wywar królewski, który gotuję na antrykocie z zakładu mięsnego Wierzejki. Jakość mięsa ma tu kolosalne znaczenie. Dodaję do tego wywaru szyję z indyka i pyszne warzywa. Gorąco polecam ten przepis na wywar królewski.
Przepis na wywar królewski
Składniki:
- antrykot wołowy
- szyja indyka
- skrzydełka kurczaka
- marchew
- cebula
- lubczyk
- czosnek
- pieprz czarny ziarnisty
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy około 4 litrami wody. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Przygotowujemy warzywa i kroimy w kawałki. Cebulę opalamy nad gazem. Gdy wywar się zagotuje, wkładamy do garnka włoszczyznę. Dodajemy przyprawę i opaloną cebulę. Wywar powinien gotować się 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i podajemy z makaronem.
Ugotuj wywar i zrób smaczną i rozgrzewającą zupę
Taki wartościowy wywar, który robię na mięsie i warzywach jest podstawą wielu jesiennych zup. Przyrządzam też leczo, które cudownie pachnie papryką, cebulą i pomidorami. Te warzywa są prawdziwą bombą witaminową, która zadba o odporność moją i moich bliskich. Jesienią przygotowuję również polski gulasz. Robię go na znakomitym mięsie z zakładu mięsnego Wierzejki i dodaję paprykę . To warzywo jest pełne witaminy C. Ma jej więcej nawet od cytryny. Takie potrawy i przyprawy zadbają o moją odporność i sprawią, że żadne przeziębienia i infekcje nie będą mi straszne.
Materiał promocyjny we współpracy z Wierzejki