Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym i szpinakiem
Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym i szpinakiem - składniki
Z poniższych składników wychodzą dwie porcje dania. Przygotuj:
-
100 g wędzonego łososia
-
100 g szpinaku (najlepiej świeżych liści, ale może być też mrożony),
-
150 g makaronu penne (rurki),
-
60 ml śmietanki 36%,
-
50 g tartej mozzarelli,
-
50 g sera gorgonzola,
-
150 g pomidorków koktajlowych,
-
listki bazylii do dekoracji,
-
sól morska,
-
ostra papryka w proszku,
-
świeżo zmielony pieprz,
-
płatki chili (lub opcjonalnie suszone papryczki jalapeño).
Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym i szpinakiem - sposób przygotowania
Makaron penne gotujemy w wodzie z dodatkiem soli tyle czasu, ile znajduje się w instrukcji na opakowaniu. Ważne, aby makaron był al dente. Ugotowany makaron odcedzamy i umieszczamy z powrotem w garnku.
Do makaronu dodajemy wcześniej opłukany wodą i osuszony szpinak. Mieszając, trzymamy przez około pół minuty na ogniu, aż szpinak zrobi się miękki i doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron ze szpinakiem przekładamy do naczynia żaroodpornego, a do opróżnionego garnka wlewamy śmietankę 36%, dodajemy ser gorgonzola i mozzarellę i mieszając, podgrzewamy na delikatnym ogniu, aż sery zaczną się rozpuszczać.
Gdy sery staną się płynne, wykładamy mieszankę na wcześniej przygotowany w naczyniu makaron ze szpinakiem. Po wierzchu posypujemy ostrą papryką w proszku.
Pokrojonego na kawałki łososia wędzonego delikatnie wciskamy w makaron. Na wierzchu układamy pokrojone w dowolny sposób pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (funkcja grilla w piekarniku na średnią moc lub 200 stopni Celsjusza).
Pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu posypujemy papryczką jalapeño lub płatkami chili (opcjonalnie z uwagi na ostrość). Wierzch gotowego dania ozdabiamy listkami świeżej bazylii.