Zapiekanka makaronowa z pieczonym lub gotowanym kurczakiem
Kiedy w lodówce zostało trochę pieczonego mięsa z niedzielnego obiadu lub gdy nie wiemy, co zrobić z mięsem drobiowym z rosołu, warto sięgnąć po ten właśnie przepis. Jest to świetny sposób na zagospodarowanie resztek z lodówki - gotowanych czy pieczonych warzyw - przed wyrzuceniem do kosza.
Zapiekanka makaronowa: składniki
-
250 g ulubionego makaronu
-
oliwa z oliwek
-
ok. 2 szklanki mięsa z pieczonego lub gotowanego kurczaka
-
150 g soczewicy brązowej lub zielonej
-
1 marchewka
-
1/2 cebuli
-
2 ząbki czosnku
-
400 g pomidorów krojonych z puszki
-
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
-
1/3 łyżeczki ostrej papryki
-
1 łyżeczka suszonego oregano
-
200 g sera żółtego
-
opcjonalnie warzywa z obiadu
Zapiekanka makaronowa: przygotowanie
Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Odstawiamy pod przykryciem.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją kilka minut, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek oraz pomidory i na średnim ogniu zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz resztą przypraw. Możemy dodać szczyptę cukru dla złamania kwaskowatego smaku pomidorów. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dorzucamy soczewicę. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, możemy dolać ½ szklanki wody.
Ulubiony rodzaj sera żółtego ścieramy na grubej tarce. Możemy użyć również startego sera typu parmezan i innego sera w proporcjach pół na pół. Marchewkę kroimy w plasterki.
Boki naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Na dno wylewamy pół chochelki sosu i rozprowadzamy równomiernie. Zapobiegnie to przypalaniu się makaronu.
Wyłożyć jedną warstwę makaronu, następnie marchewkę (oraz inne warzywa, jeżeli ich używamy), potem znowu makaron i sos, aż do wyczerpania półproduktów. Wierzch posypujemy w całości startym serem.
Wstawiamy zapiekankę makaronową z kurczakiem do piekarnika i pieczemy przez 25 minut bez przykrycia.
Zapiekanka makaronowa: porady
Makaron, który najlepiej będzie pasował do tej zapiekanki to taki, który z łatwością można nabić na widelec, a który dodatkowo nabierze sosu w swoje wgłębienia. Takimi rodzajami makaronu są: penne, rigatoni, świderki, kokardki czy muszelki.
Jeżeli po obiedzie zostaną jakieś warzywne dodatki - ugotowana marchewka, groszek na maśle, brokuły albo fasolka szparagowa, itp. - mogą również trafić do zapiekanki makaronowej z pieczonym lub gotowanym kurczakiem.