Smakosze.pl Przepisy Zdrowe ciasteczka owsiane z marchewką - słodka moc witamin
pixabay.com

Zdrowe ciasteczka owsiane z marchewką - słodka moc witamin

25 marca 2022
Autor tekstu: Agnieszka Woźniak

Bazę ciasteczek owsianych z marchewką stanowią płatki owsiane oraz mąka (możesz wybrać pełnoziarnistą lub bezglutenową) w proporcji 1:1. Do tego dodaj 1 średnią marchewkę, jajko oraz miód lub syrop klonowy. Do smaku (i zapachu!) dodajemy cynamon i ekstrakt z wanilii. Dokładne proporcje i przepis ( z którego powinno wyjść około 10 sztuk ciasteczek) znajdziecie poniżej!

Marchewka - właściwości odżywcze. Dlaczego warto sięgać po marchewkę?

O tym, że marchewkę jeść się powinno słyszał chyba każdy. Ale czy wiemy dlaczego? Dietetycy zachęcają, aby marchew stała się stałym elementem naszej diety, przede wszystkim jako źródło witamin. Marchew jest jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu, czyli roślinnej prowitaminy A, niezbędną między innymi do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Beta-karoten ma również silne działanie antyoksydacyjne, hamuje utlenianie cholesterolu, wzmacnia układ immunologiczny oraz pomaga zapewnić ochronę przed rozwojem zaćmy starczej – głównej przyczyny ślepoty u osób starszych.

Przy wyborze marchewki pamiętajmy - im głębsza pomarańczowa barwa, tym więcej jest w marchwi beta-karotenu.Warzywo to zawiera również kwas foliowy i witaminy z grupy B  wpływają korzystnie na zdrowie układu nerwowego oraz pozytywnie wpływają na trawienie. zawartości potasu marchew posiada właściwości regulujące ciśnienie krwi. Poza zbawiennym wpływem na nasze zdrowie, jest niskokaloryczna, przez co jest idealnym pożywieniem dla osób na diecie. W 100 g marchwi znajduje się tylko 27 kcal. Marchew wpływa też na wygląd. Ze względu na wysoką zawartość mikro- i makroelementów zapobiega przedwczesnemu starzenie się organizmu, a także dobrze poprawia stan paznokci, włosów oraz skóry.  Dodatkowo, jest łatwo dostępna i stosunkowo niedroga. Oczywiście, najlepsza będzie surowa marchew, ale jeśli nie możemy się przekonać do takiej postaci, sprytne “przemycanie jej”, na przykład w ciasteczkach, na pewno wyjdzie nam na dobre.

Płatki owsiane - sekret zdrowia i dobrej sylwetki

W naszych ciasteczkach znajdziemy również płatki owsiane, które również są doskonałym elementem zdrowej diety. Zawierają beta-glukan (rozpuszczalny w wodzie błonnik, który zmniejsza poziom hormonu głodu). Do tego ma właściwości probiotyczne - jest pożywką dla dobrych bakterii. Płatki owsiane zawierają stosunkowo mało kalorii (100 g produktu to około 370-380 kcal) , a dużo składników odżywczych.

Obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu, chronią serce, mają niski indeks glikemiczny, więc stabilizują poziom cukru we krwi, korzystnie wpływają na metabolizm i trawienie, są bogatym źródłem magnezu, potasu i witamin. Przy regularnym spożywaniu produktów owsianych warto także pamiętać o piciu odpowiedniej ilości wody, dzięki której błonnik zawarty w płatkach owsianych będzie mógł spełnić swoją rolę i wspomóc pracę układu pokarmowego.

Miód - słodka dawka witamin

Do naszych płatków dodajemy jeszcze miód (opcjonalnie syrop klonowy). Dzięki temu będą pyszne i słodkie, z powodzeniem zastępując cukier. Naturalny miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Ma dobroczynny wpływ na serce, nerwy, mózg oraz trudno gojące się rany. Dodatkowo, skutecznie zwalcza bakterie, działając jak naturalny antybiotyk.

Ciasteczka owsiane z marchewką - przepis

Składniki:

  • 1 marchewka (100 g)

  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych

  • 100 g mąki (zwykłej, pełnoziarnistej lub bezglutenowej)

  • 1 jajko

  • 100 ml syropu klonowego lub miodu

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru z wanilią

  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła

Sposób przygotowania:

Na początek nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C. W misce mieszamy płatki owsiane błyskawiczne, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.

Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy roztopiony i ostudzony tłuszcz, wanilię i syrop klonowy lub miód. Mokre składniki mieszamy, po czym dodajemy suche i mieszamy, aż powstanie gładka masa.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy do masy.

Nabieramy masę łyżką i formujemy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 12 minut. Po tym czasie ciasteczka wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia, aby nabrały odpowiedniej konsystencji i zrobiły się chrupiące. Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Agnieszka Woźniak

Redaktor Agnieszka Woźniak

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy