Smakosze.pl Przepisy Zdrowy pieczony łosoś ze szparagami i masłem
pixabay.com

Zdrowy pieczony łosoś ze szparagami i masłem

25 marca 2022

Pieczony łosoś ze szparagami i masłem - składniki

  • sól i pieprz,

  • 10 szparagów,

  • 2 filety z łososia,

  • 4 średniej wielkości ziemniaki,

  • 6 plasterków cytryny,

  • 1 łyżka oregano,

  • olej,

  • 2 garści pomidorków koktajlowych.

Masło ziołowe

  • 2 łyżki masła,

  • 1 starty ząbek czosnku,

  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki.

undefined

Przygotowanie pieczonego łososia ze szparagami i masłem

Włóż 2 łyżki masła do miski i wstaw do mikrofalówki na kilka sekund lub włóż na patelnię i podgrzewaj chwilę, aż masło będzie płynne. Dodaj posiekaną kolendrę i posiekane ząbki czosnku. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masło jest zbyt miękkie, wstaw je na chwilę do lodówki.

Przygotuj cienkie plasterki obranych ziemniaków. Umyj szparagi i zmiażdż zdrewniałe końcówki. Umyj pomidory.

Wytnij kawałek papieru do pieczenia o wymiarach około 40 x 40 cm. Posmaruj środek olejem i połóż w tym miejscu ziemniaki (posól je i posyp oregano). Ułóż szparagi na plasterkach, a następnie ułóż na nich rybę i posól. Na samą górę połóż 3 plastry cytryny. Na koniec dodaj łyżkę masła ziołowego. Zawiń rybę w papier. Najłatwiej jest owinąć płat i użyć sznurka, aby uniemożliwić rozwinięcie.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż rybę w papilotach do piekarnika. Piecz około 30 minut a następnie rozetnij papier i zapiekaj rybę kilka minut do momentu zarumienienia.

Właściwości szparagów

Szparagi to skarbnica witamin i minerałów, takich jak: asparagina, kwas foliowy, glutation, błonnik, witaminy C i witamina E oraz beta-karoten, wapń, fosfor, potas oraz inulina.

undefined

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy