Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem
Gąsiorek Marta
Gąsiorek Marta 25.03.2022 22:47

Zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem

zupa z kukurydzą i kurczakiem
pixabay.com

Zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem

Dziś na obiad prosta i aromatyczna zupa z kukurydzą i kurczakiem. Przepis rodem z Chin. Delikatna, szybka do przygotowania, zagęszczana jajkiem, esencjonalna i niebanalna.

Chińska zupa z kawałkami kurczaka i kukurydzą

Ta zupa wywodzi się z kuchni chińskiej, jednak jest znana i lubiana na całym świecie. Jest jedną ze stałych pozycji w menu w restauracjach specjalizujących się w daniach orientalnych, jednak jej prostota sprawia, że bez problemu możemy przygotować ją w domu z kilku łatwo dostępnych składników.

Jak ugotować zupę chińską z kawałkami kurczaka i z kukurydzą, zagęszczaną jajkiem?

Składniki:

  • Mała puszka kukurydzy

  • Mąka ziemniaczana – 3 łyżeczki

  • Białko jajka

  • 1 mała cebula

  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

  • 1 pierś z kurczaka (pojedyncza)

  • 1 łyżka oleju sezamowego

  • Jasny sos sojowy – ok. 3 łyżki

  • 2 obrane obrany ząbki czosnku

  • Mały kawałek imbiru

  • Łyżeczka cukru trzcinowego

  • 2,5 litra wody

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • Pieprz, sól

Przepis

Najpierw zabieramy się za przygotowanie bulionu. Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso, sos sojowy, czosnek, imbir, cebulę w całości, sok z cytryny, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 25 min. Po tym czasie odstawiamy z ognia na kwadrans, kolejno wyjmujemy ugotowane mięso i kroimy na małe kawałki.

Kukurydzę opłukujemy. Do przecedzonego przez sitko bulionu dodajemy kawałki kurczaka i kukurydzę. Jeśli bulion jest schłodzony dodajemy do niego bezpośrednio mąkę ziemniaczaną, jeśli jest gorący – dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w kilku łyżkach wrzącej wody. Zagotowujemy.

Białko jajka roztrzepujemy w miseczce razem z łyżką oleju sezamowego. Powoli wlewamy zawartość miseczki do zupy, mieszając cały czas widelcem. Na koniec dodajemy szczypiorek.

Z czym podawać chińską zupę z kukurydzą i kurczakiem?

Zupa jest esencjonalna, odżywcza i aromatyczna, ma ciekawy, oryginalny smak, a jednocześnie jest delikatna. To idealna propozycja na szybki, bezglutenowy obiad. Aby była bardziej sycąca i treściwa można dodać do niej ugotowany wcześniej ryż, np. jaśminowy. Dobrze komponować będzie się również podana z listkami świeżej kolendry albo udekorowana małymi kolbami kukurydzy. Jeśli jesteśmy fanami bardziej wyrazistych smaków do bulionu można dodać papryczkę chili, więcej pieprzu i imbiru.

Tagi: