zupa z kukurydzą i kurczakiem
pixabay.com

Zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem

Dziś na obiad prosta i aromatyczna zupa z kukurydzą i kurczakiem. Przepis rodem z Chin. Delikatna, szybka do przygotowania, zagęszczana jajkiem, esencjonalna i niebanalna.

Zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem

Dziś na obiad prosta i aromatyczna zupa z kukurydzą i kurczakiem. Przepis rodem z Chin. Delikatna, szybka do przygotowania, zagęszczana jajkiem, esencjonalna i niebanalna.

Chińska zupa z kawałkami kurczaka i kukurydzą

Ta zupa wywodzi się z kuchni chińskiej, jednak jest znana i lubiana na całym świecie. Jest jedną ze stałych pozycji w menu w restauracjach specjalizujących się w daniach orientalnych, jednak jej prostota sprawia, że bez problemu możemy przygotować ją w domu z kilku łatwo dostępnych składników.

Jak ugotować zupę chińską z kawałkami kurczaka i z kukurydzą, zagęszczaną jajkiem?

Składniki:

  • Mała puszka kukurydzy
  • Mąka ziemniaczana – 3 łyżeczki
  • Białko jajka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • Jasny sos sojowy – ok. 3 łyżki
  • 2 obrane obrany ząbki czosnku
  • Mały kawałek imbiru
  • Łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2,5 litra wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Pieprz, sól

Przepis

Najpierw zabieramy się za przygotowanie bulionu. Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso, sos sojowy, czosnek, imbir, cebulę w całości, sok z cytryny, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 25 min. Po tym czasie odstawiamy z ognia na kwadrans, kolejno wyjmujemy ugotowane mięso i kroimy na małe kawałki.

Kukurydzę opłukujemy. Do przecedzonego przez sitko bulionu dodajemy kawałki kurczaka i kukurydzę. Jeśli bulion jest schłodzony dodajemy do niego bezpośrednio mąkę ziemniaczaną, jeśli jest gorący – dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w kilku łyżkach wrzącej wody. Zagotowujemy.

Białko jajka roztrzepujemy w miseczce razem z łyżką oleju sezamowego. Powoli wlewamy zawartość miseczki do zupy, mieszając cały czas widelcem. Na koniec dodajemy szczypiorek.

Z czym podawać chińską zupę z kukurydzą i kurczakiem?

Zupa jest esencjonalna, odżywcza i aromatyczna, ma ciekawy, oryginalny smak, a jednocześnie jest delikatna. To idealna propozycja na szybki, bezglutenowy obiad. Aby była bardziej sycąca i treściwa można dodać do niej ugotowany wcześniej ryż, np. jaśminowy. Dobrze komponować będzie się również podana z listkami świeżej kolendry albo udekorowana małymi kolbami kukurydzy. Jeśli jesteśmy fanami bardziej wyrazistych smaków do bulionu można dodać papryczkę chili, więcej pieprzu i imbiru.

Kukurydza – czy warto ją jeść?

Kukurydza jest zbożem znanym i używanym w kuchni już od starożytności. Prawdopodobnie hodowana była już 7 tys. lat temu w Meksyku i w tamtych czasach uważano ją za warzywo święte i otaczano kultem. W czasach nowożytnych jej uprawa rozpowszechniła się na całym świecie, a silnym centrum stała się Portugalia i Hiszpania. Dziś, obok ryżu i pszenicy, jest w mocnej trójce najczęściej uprawianych zbóż.

Choć w dzisiejszych czasach słysząc „kukurydza” myślimy głównie o białym popcornie obficie posypanym solą, który zajadamy przed kinowym ekranem, to jednak warzywo to ma dużo szersze zastosowanie w kuchni. Przygotowuje się z niego m.in. mąki, kasze, oleje, płatki śniadaniowe, mrożonki. Jest szczególnie popularnym składnikiem codziennej diety osób borykających się z alergiami pokarmowymi, ponieważ jest produktem bezglutenowym.

Nie do końca poleca się ją osobom będącym na dietach odchudzających, bo niemal 70 procent kukurydzy stanowią węglowodany. Jest przez to produktem sycącym, dostarczającym także dużo białka i witamin. Nie mogą spożywać jej cukrzycy z uwagi na wysoki indeks glikemiczny.

Kukurydzę ceni się za to za dużą zawartość witamin, głównie witaminę A i z grupy B oraz wartościowych składników mineralnych, potasu, wapnia, jodu, żelaza, białka i kwasu foliowego. Olej z kukurydzy to cenne źródło naturalnego kwasu Omega-3.

Kukurydza zawiera m.in. luteinę dobrze wpływającą na wzrok, a także na rozwój płodu – zaleca się w związku z tym jej spożywanie kobietom w ciąży. Po kukurydzę powinny sięgać chętnie również osoby mające problem z układem krążenia, gdyż zawarte w niej składniki odżywcze chronią serce. Warzywo to wpływa także korzystnie na wygląd naszej skóry i działa antynowotworowo.

Inspiracja: blog kwestiasmaku.com

Następny artykuł