Zupa grzybowa według Magdy Gessler - przepis
Grzybowa to elastyczne danie. Można ugotować ją z wielu gatunków grzybów suszonych lub świeżych. Doskonale pasują do niej pieczarki, borowiki czy kurki. Potrawa jest wyjątkowo często spotykana na wigilijnych stołach, ale świetnie sprawdzi się także jako pyszny, codzienny obiad.
Wyśmienita zupa grzybowa dobra przez cały rok
Sezon letnio-jesienny to idealny czas na ugotowanie zupy grzybowej – wtedy mamy dostęp do mnóstwa pysznych grzybów prosto z lasu. Jeśli jednak chcemy cieszyć się tą aromatyczną potrawą przez cały rok, warto zebrane bądź kupione grzyby wysuszyć. Tak przygotowane mogą być przechowywane w domu przez cały rok – ugotujemy smaczną i pożywną zupę zawsze wtedy, gdy najdzie nas na nią ochota.
Tradycyjną zupę z leśnych grzybów podaje się z gotowanymi ziemniakami, makaronem, lanymi kluskami, ryżem lub łazankami. Dekoruje się ją kleksem kwaśnej śmietany albo jogurtu naturalnego. W każdej postaci jest przepyszna i bardzo sycąca. Możemy zaserwować ją z dumą na stole podczas kolacji wigilijnej albo zwyczajnego obiadu.
Rozgrzewająca zupa grzybowa Magdy Gessler – składniki
Pyszna zupa grzybowa według przepisu znanej polskiej restauratorki jest prosta w wykonaniu, a efekt zachwyci nawet wybrednych smakoszy. Oto potrzebne składniki:
-
20 dag suszonych grzybów
-
1 seler
-
2 pory
-
3 marchewki
-
ćwierć główki kapusty
-
1 pietruszka
-
1 duża cebula
-
2 łyżki masła
-
1,5 l bulionu wołowego lub drobiowego
-
świeży koperek do posypania
-
20 dag sera korycińskiego (opcjonalnie)
-
pieprz
-
sól
Pyszna zupa grzybowa – najlepszy przepis znanej restauratorki
Gotowanie zupy grzybowej należy zaplanować wcześniej. Wieczorem wkładamy suszone grzyby do miseczki i zalewamy małą ilością wody – tylko tyle, by je przykryć. Zostawiamy je do namoczenia na całą noc, a rano odcedzamy, ale nie wylewamy wody. Płyn przesiąknięty aromatem grzybów przyda się podczas gotowania.
Grzyby osuszamy lekko na ręcznikach papierowych, a następnie kroimy je w cienkie paseczki. Seler, marchew i pietruszkę obieramy i myjemy. Ucieramy je na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy, a pora kroimy w paseczki. Cebule obieramy z zewnętrznych łupin i siekamy w drobną kostkę.
Do dużego garnka, w którym ugotujemy zupę, wkładamy masło i podgrzewamy do roztopienia. Wrzucamy do niego pokrojoną cebulkę i smażymy aż do zeszklenia, co jakiś czas mieszając zawartość naczynia. Gdy warzywo zrobi się miękkie, dodajemy do naczynia pokrojone grzyby oraz marchewki, pietruszkę, seler, por i kapustę. Całość lekko mieszamy i wlewamy do garnka gorący bulion oraz aromatyczną wodę pozostałą z moczenia grzybów przez noc.
Garnek przykrywamy, doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy zupę na niewielkim ogniu przez około 45 minut. Składniki powinny zrobić się miękkie, a smaki połączyć. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę do smaku małą ilością soli i pieprzu.
Magda Gessler do swojej zupy grzybowej szczególnie poleca ser koryciński jako dodatek. Możemy pokroić go w kostkę i wrzucić do zupy w garnku około dwóch minut przed zdjęciem jej z ognia. Na zakończenie posypujemy potrawę świeżym koperkiem.
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę grzybową Magdy Gessler warto podawać z pysznymi, wcześniej przygotowanymi grzankami – świetnie do nich pasuje. Potrawa na pewno sprawdzi się podczas niejednego obiadu. Chociaż tradycyjnie serwuje się ją podczas kolacji wigilijnej, to przepyszne danie można spożywać przez cały rok – pamiętajmy o tym, że jadalne grzyby są zdrowe i zawierają mnóstwo witamin oraz minerałów. Wyjątkowa zupa grzybowa z przepisu Magdy Gessler z pewnością zasmakuje każdemu – nawet wybrednym smakoszom! Gwarantujemy, że nie postoi na stole zbyt długo.