Zupa krem pomidorowa z imbirem, bazylią i mleczkiem kokosowym
Zupa krem pomidorowa z imbirem, bazylią i mleczkiem kokosowym - składniki
1 łyżka masła lub oleju kokosowego,
1 liść laurowy,
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
150 g marchewki (1 średnia), pokrojonej w 1 cm plasterki,
ugotowany biały ryż do podania,
1 nieduża cebula, pokrojona w kosteczkę,
szczypta cukru, sól morska do smaku i świeżo zmielony czarny pieprz,
1 mały ząbek czosnku, pokrojony na plasterki,
250 ml mleczka kokosowego (lub krowiego),
1,5 - 2 cm kawałek imbiru (pominąć w wersji łagodnej), pokrojony w plasterki,
1/2 szklanki listków bazylii,
1 łyżka mąki pszennej,
750 g (4 średnie) dojrzałe pomidory, pokrojone na kawałki.
undefined
Przygotowanie zupy krem pomidorowej z imbirem, bazylią i mleczkiem kokosowym
W garnku z grubym dnem rozpuść masło i oliwę z oliwek. Umieść liść laurowy i smaż kilka minut, aż wydzieli aromat. Dodaj marchewkę i smaż przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając, posyp odrobiną soli i cukru. Wymieszaj, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Dodaj cebulę, czosnek i imbir, dalej gotuj na wolnym ogniu, przykryj garnek i duś przez kolejne 5-7 minut, aż marchewki będą miękkie.
Dodaj mąkę, wymieszaj i gotuj przez minutę bez brązowienia. Dodaj pomidory, sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Gotować przez 30 minut, aż zupa zgęstnieje.
Z zupy wyjmij liście laurowe, dodaj bazylię i wymieszaj. Wymieszaj z mlekiem kokosowym (lub mlekiem), następnie przepuść przez sito i przelej bezpośrednio do garnka, w którym gotuje się zupa.
Przetrzyj przez sito, pozostaw na nim drobinki skórek i nasiona i ponownie zagotuj na małym ogniu. Podawaj z ugotowanym białym ryżem, grzankami maślanymi lub samą, jako elegancką i aromatyczną zupę na przyjęcie.