Zupa krem pomidorowa z imbirem, bazylią i mleczkiem kokosowym
pixabay.com

Zupa krem pomidorowa z imbirem, bazylią i mleczkiem kokosowym

Zupa krem pomidorowa z imbirem, bazylią i mleczkiem kokosowym to pyszna, rozgrzewająca i bardzo szybka w przygotowaniu zupa. Najlepiej smakuje podawana razem z białym ryżem. Jest to bardzo zdrowe i dietetyczne danie wegetariańskie. Jak przygotować zupę krem pomidorową z imbirem, bazylią i mleczkiem kokosowym?

Zupa krem pomidorowa z imbirem, bazylią i mleczkiem kokosowym - składniki

  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
  • 150 g marchewki (1 średnia), pokrojonej w 1 cm plasterki,
  • ugotowany biały ryż do podania,
  • 1 nieduża cebula, pokrojona w kosteczkę,
  • szczypta cukru, sól morska do smaku i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 mały ząbek czosnku, pokrojony na plasterki,
  • 250 ml mleczka kokosowego (lub krowiego),
  • 1,5 - 2 cm kawałek imbiru (pominąć w wersji łagodnej), pokrojony w plasterki,
  • 1/2 szklanki listków bazylii,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 750 g (4 średnie) dojrzałe pomidory, pokrojone na kawałki.

Przygotowanie zupy krem pomidorowej z imbirem, bazylią i mleczkiem kokosowym

W garnku z grubym dnem rozpuść masło i oliwę z oliwek. Umieść liść laurowy i smaż kilka minut, aż wydzieli aromat. Dodaj marchewkę i smaż przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając, posyp odrobiną soli i cukru. Wymieszaj, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Dodaj cebulę, czosnek i imbir, dalej gotuj na wolnym ogniu, przykryj garnek i duś przez kolejne 5-7 minut, aż marchewki będą miękkie.

Dodaj mąkę, wymieszaj i gotuj przez minutę bez brązowienia. Dodaj pomidory, sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Gotować przez 30 minut, aż zupa zgęstnieje.

Z zupy wyjmij liście laurowe, dodaj bazylię i wymieszaj. Wymieszaj z mlekiem kokosowym (lub mlekiem), następnie przepuść przez sito i przelej bezpośrednio do garnka, w którym gotuje się zupa.

Przetrzyj przez sito, pozostaw na nim drobinki skórek i nasiona i ponownie zagotuj na małym ogniu. Podawaj z ugotowanym białym ryżem, grzankami maślanymi lub samą, jako elegancką i aromatyczną zupę na przyjęcie.

Następny artykuł