Zupa pomidorowa - idealny przepis na poniedziałkowy obiad
Zupa pomidorowa, to idealne danie na każdy poniedziałek i nie tylko! Treściwa, aromatyczna i rozgrzewająca. Łatwa i szybka w przygotowaniu - zawsze przepyszna. Często gości w naszych domach jako danie poniedziałkowe, gdyż w cudowny sposób, zamieniamy niedzielny rosół właśnie w zupę pomidorową. Jeśli jednak w naszych domach nie ma tradycji niedzielnego rosołu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwyczajową "pomidorówkę" ugotować od podstaw!
Potrzebne składniki:
-
rosół lub bulion warzywny
-
700 ml domowego przecieru pomidorowego lub kupnej pomidorowej passaty
-
200 ml kwaśnej śmietany 18%
-
200g ugotowanego białego ryżu
-
Natka pietruszki
-
Sól, pieprz
Bulionowa baza
Pyszna, warzywna baza sprawdzi się, nie tylko, jako wywar podstawowy do zupy pomidorowej ale również do innych zup. Można przygotować go w dwóch wariantach: warzywnym i mięsnym.
-
3-4 marchewki
-
2 pietruszki
-
1 cebula
-
kawałek pora, selera, kapusty włoskiej
-
2 liście laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
sól i pieprz do smaku
-
opcja mięsna: do garnka dodać części ulubionego mięsa
Wszystkie warzywa obrać i zalać wodą ( około 3,5 litra). Cebulę w całości opiec nad ogniem lub na patelni aż się zarumieni i wrzucić do garnka. Dodać przyprawy. Gotować około 30-40 minut pod przykryciem. W przypadku wywaru mięsnego – gotować, aż mięsne dodatki zrobią się miękkie.
Bulion przecedzić przez sito. Można go bez problemu przechowywać w lodówce nawet kilka dni i wykorzystywać jako bazę do różnych zup i sosów.
Pomidorowe wykończenie
Do zrobienia zupy pomidorowej możemy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia lub ugotować świeży wywar według powyższego przepisu. Jeśli mamy już gotowy bulion bazowy, to przyszedł czas na pomidorowe wykończenie.
-
700 ml przecieru pomidorowego ( może być domowy lub kupiony w sklepie)
-
200 ml śmietany 18%
Do ciepłego bulionu lub mięsnego rosołu dodajemy przecier pomidorowy. Całość wymieszać. Dodać śmietany. Uwaga - aby zapobiec zwarzeniu śmietany, odlej trochę śmietany do kubka i powoli dolej ciepłej zupy. Po dokładnym wymieszaniu, wlej zawartość kubka do zupy.
Pyszna zupa pomidorowa
Kiedy w kuchni zacznie unosić się aromatyczny zapach pomidorów i śmietany, to znak, że już za chwilę nasze danie będzie gotowe.
Teraz wystarczy doprawić zupę solą i pieprzem oraz dodać ugotowanego wcześniej ryżu. Nie od dziś wiadomo, że je się najpierw oczami, zadbaj więc o piękną prezentację. Gotowy talerz udekoruj łyżką śmietany i posiekaną natką pietruszki. Wygląda pysznie i tak też smakuje!
undefinedundefined