Zupa rybna z pomidorami
Zupa rybna: jedna z zup wigilijnych
Barszcz, grzybowa czy zupa rybna? Na pewno jedna z tych zup króluje na Twoim stole wigilijnym. Przyjęło się, że tę ostatnią chętnie spożywamy właśnie podczas wigilii Bożego Narodzenia. Wigilijna zupa rybna jest gotowana przede wszystkim na bazie wywaru z najpopularniejszej ryby w tym okresie – dobrego, polskiego karpia. Jeśli Twoja przygoda z zupą rybną kończy się tylko na wigilijnym talerzu: pomożemy Ci to zmienić!
Francuska, rosyjska, węgierska, czyli zagraniczne przepisy na zupę rybną
Nietrudno się domyślić, że tradycja przygotowywania zupy rybnej narodziła się w rodzinach rybackich. Pierwotnie zupa rybna była przygotowywana na resztkach z połowu ryb. Dopiero z czasem przepis na zupę rybną na stałe zagościł w różnych kuchniach na świecie. Został udoskonalony i stał się bardziej wykwintny. Zupa z ryby ma swoich zwolenników zarówno we Francji, Rosji, jak i na Węgrzech. We Francji króluje bouillabaisse, czyli Marsylska zupa rybna z dodatkiem szafranu i skorupiaków, podawana z pieczywem marette. Z kolei rosyjską zupę rybną nazywa się uchą i jest gotowana zazwyczaj na rybach słodkowodnych. Węgrzy mają za to swoją halászlé, zupę rybną z karpia, uznawaną za najlepszą zupę rybną na świecie!
Dorsz w zupie? Bogactwo witamin na talerzu!
To, co powinno nas skłonić do skosztowania zupy rybnej nie tylko od święta, są niewątpliwie jej wartości odżywcze. Niezależnie od tego, jaki gatunek ryby wybierzemy: na pewno jedzenie ryby wyjdzie nam na zdrowie! Regularne spożywanie ryb zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, wspiera prace mózgu, poprawia krążenie i pozytywnie wpływa na kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. W tym artykule przedstawiamy przepis na zupę rybną z dorsza, czyli Króla Bałtyku. Już 100 g dorsza pokrywa niemal połowę naszego zapotrzebowania na selen. Oprócz tego dorsz cechuje się wysoką zawartością witamin z grupy B (B12 oraz B3 i B6), choliny i witaminy D3. Ta ostatnia jest niezwykle potrzebna naszym organizmom właśnie w okresie jesienno-zimowym.
Przepis na zupę rybną z pomidorami
Pamiętajmy, że aby przygotować naprawdę pożywną i zdrową zupę z dorsza, należy kupić rybie mięso u sprawdzonego dostawcy. W ryby warto zaopatrywać się nie w wielkich supermarketach, tylko w sklepach typowo rybnych. Jeśli jednak nie masz wyboru, i kupujesz filety z ryby w sieciówkach, zwracaj dużą uwagę na ich wygląd. Jeśli powierzchnia dorsza jest porowata i nie pachnie zbyt zachęcająco – daruj sobie zakupy.