Zupa z pasternaku – pyszny krem z białych warzyw
1. Zupa z pasternaku – opis potrawy oraz właściwości tego zapomnianego warzywa.
2. Jakich składników potrzeba do zrobienia smacznej zupy?
3. Sposób przygotowania kro po kroku zupy z pasternaku.
4. Z czym jeść zupę z pasternaku?
Zupa z pasternaku – opis potrawy oraz właściwości tego zapomnianego warzywa.
Pasternak zwyczajny należy do rodziny selerowatych i łudząco przypomina pietruszkę. Pasternak ma w sobie dużo witamin i składników odżywczych, więc warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Najlepiej uprawiać go samemu, ponieważ nie jest to popularne w sklepach warzywo. W swoim składzie zawiera związki chemiczne zwane kumarynami, które pozytywnie działają na układ trawienny człowieka. Oprócz tego jedząc to warzywo możemy dostarczyć do swojego organizmu sporą ilość witaminy C i witamin z grupy B oraz potasu i kwasu foliowego.
Zupa z pasternaku to świetna opcja na szybki obiad, pod warunkiem jeśli masz gotowy bulion.
Zupa zawiera białe warzywa, takie jak ziemniaki, por czy seler, a z serowymi grzankami smakuje wybornie.
W następnym podrozdziale znajduje się lista zakupów, a po niej sposób przygotowania zupy kremu.
Jakich składników potrzeba do zrobienia smacznej zupy?
Do zrobienia pysznej zupy z pasternaku w porcji dla 4 osób potrzebujemy:
· 300 g pasternaku
· 1 średniej wielkości por
· 1 mały seler
· 1 duża cebula
· 3 średniej wielkości pietruszki
· 150 g ziemniaków
· 1,5 bulionu
· Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
· Świeży szczypiorek
· 4 kromki chleba
· 4 łyżki tartego sera
· Oliwa do smażenia
· 100 g jogurtu naturalnego.
Znasz już listę produktów wraz z dokładnymi proporcjami, czas na sposób gotowania zupy.
Sposób przygotowania kro po kroku zupy z pasternaku.
Zupa z pasternaku to prosty i niezawodny przepis na szybki obiad. Czas przygotowania nie zajmie ci więcej niż 40 minut.
Poniżej instrukcja krok po kroku:
1. Zaczynamy od pasternaku. Obierz pasternak i pokrój go w małą kostkę.
2. Cebulę obierz i także pokrój w kosteczkę.
3. Do garnka wlej oliwę i podsmaż cebulkę aż się zeszkli. Dodaj pasternak i smaż około 5 minut.
4. Ziemniaki, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do smażącego się pasternaku wraz z pokrojonym porem.
5. Następnie zalej wszystko bulionem i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6. Kiedy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
7. W międzyczasie przygotuj grzanki.
8. Do piekarnika nagrzanego do 180°C włóż posypane serem kromki chleba i piecz 5 minut.
9. Kiedy warzywa będą miękkie zdejmij garnek z ognia i zblenduj na krem, dodając jogurt. Dopraw jeszcze zupę jak uznasz, że to konieczne.
10. Rozlej zupę krem z pasternaka do talerzy, posyp posiekanym szczypiorkiem, a na brzegu talerzy połóż chrupiącą kromkę chleba.
Zupa z pasternaku jest już gotowa! Jest bardzo aromatyczna i zdrowa, a serowe pieczywo dodaje jej smaku.
Z czym jeść zupę z pasternaku?
Chcesz uczynić zupę z pasternaku bardziej rozgrzewającą? Dodaj sporą dawkę ostrej papryki w proszku i odrobinę imbiru. Rozgrzanie gwarantowane! Taka wersja zupy jest doskonała w porze jesiennej.
Dodatek czosnku świetnie sprawdzi się w zupie. Zamiast zwykłego pieczywa z serem, możesz do kremu dodać małe chrupiące kosteczki czosnkowe.
Zupa z pasternaku świetnie sprawdzi się jako część uroczystego obiadu w rodzinnym gronie, ale również jako pojedyncze danie. Ma wiele właściwości leczniczych i świetnie wpływa na organizm człowieka. Pora zacząć odróżniać pasternak od pietruszki i zapraszać go częściej na rodzinny stół. Zwłaszcza, że w smaku jest pyszny, a jego orzechowa nutka smakowa ucieszy każde podniebienie.