Wsyp 2 łyżki do masy na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne
Miękkie, delikatne, pyszne. Takie właśnie są kluski śląskie. Kultowy dodatek do obiadu przyrządzamy z ugotowanych ziemniaków, mąki, jajka i odrobiny soli. Mało kto jednak wie, że wystarczy dodać do masy jeszcze jeden składnik, a kluski będą jeszcze lepsze.
Kluski śląskie polecają się na obiad
Kluski śląskie od lat królują na polskich stołach. Są podawane na święta, wesela i większe uroczystości. Często przyrządzamy je również na obiad w niedzielę, jako dodatek do pieczeni, czy rolad wołowych.
Kluski śląskie przygotujemy w bardzo prosty sposób. Kluczowym momentem jest dodawanie mąki do masy. Pamiętajmy, by dosypywać ją stopniowo. Masa musi mieć odpowiednią konsystencję, by kluski były idealne.
Ryba niemal bez ości i lepsza od wołowiny. Mięso rozpływa się w ustach, 100 razy smaczniejsze od karpiaNajlepszy przepis na kluski śląskie
Przed przygotowywaniem klusek ugotuj ziemniaki. Możesz także wykorzystać warzywa z obiadu z poprzedniego dnia. Wtedy nic w kuchni się nie zmarnuje.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- około 300 g mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka soli
Jak przygotować kluski śląskie z kaszą manną?
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Dodaj kaszę mannę, wbij jajka i wsyp sól. Mąkę wsypuj stopniowo, stale mieszając masę. Ciasto na kluski śląskie musi mieć taką konsystencję, by nie kleiło się do rąk.
Uformuj kluski, a następnie wrzuć je do osolonego wrzątku. Gotuj kilka minut, do wypłynięcia. Kluski śląskie smakują wyśmienicie z roladą wołową i surówką z modrej kapusty, smacznego!
Źródło: przyslijprzepis.pl