Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki z tym farszem zaskoczą twoich bliskich. Zrób więcej, będą na Wigilię
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.11.2024 12:48

Gołąbki z tym farszem zaskoczą twoich bliskich. Zrób więcej, będą na Wigilię

gołąbki
Fot. Shutterstock/Pixel-Shot

Gołąbki na Wigilię zrobimy w prosty sposób. Danie nie zawiera ani grama mięsa, za to wypełnione jest wyjątkowym farszem. Te jarskie gołąbki zachwycą smakiem podczas wieczerzy wigilijnej. 

Jarskie gołąbki na Wigilię

Gołąbki zwykle robimy z mięsem i ryżem. Zawijane w kapustę są smacznym daniem na obiad. Teraz tę potrawę zrobimy bez grama mięsa. Na jego miejsce trafi wyjątkowy farsz. Takie jarskie gołąbki będą idealna na Wigilię. 

Danie wypełnione jest farszem z kaszy gryczanej, twarogu i suszonych grzybów. Smakuje wyśmienicie i zawinięte w kapustę włoską będzie nie lada przysmakiem na Wigilię. Jarskie gołąbki zaskoczą smakiem podczas świąt Bożego Narodzenia. Poniżej prezentujemy przepis na gołąbki na Wigilię.

gołąbki
Fot. Canva/Joshua Resnick
Polskę podbije nowy dyskont. Pierwszy sklep już w tym tygodniu, będzie wielkim rywalem Pepco i Action

Jak zrobić gołąbki na Wigilię?

Składniki:

  • 8 liści kapusty włoskiej
  • 150 g suchej kaszy gryczanej palonej
  • 1 kostka twarogu 
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 duża garść suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • bulion do gotowania

Przygotowanie gołąbków na Wigilię zaczniemy od namoczenia suszonych grzybów. Należy zrobić to na 3 godziny przed przyrządzeniem dania. Grzyby potem musimy obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić.

W osolonej wodzie gotujemy kaszę gryczaną. Siekamy cebulę i podsmażamy. Potem dokładamy pokrojone grzyby, smażymy kilka minut i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie liście kapusty włoskiej krótko parzymy wrzątkiem i studzimy.

Gołąbki na wigilię pełne smaku

Do ostudzonej kaszy gryczanej dokładamy twaróg i cebulę z grzybami. Wbijamy jajka, doprawiamy i wszystko mieszamy. Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy. Gołąbki układamy ciasno w garnku i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 45 minut.

Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania. Gołąbki wychodzą bardzo smaczne i aromatyczne. Będą prawdziwym przysmakiem na Wigilię. Bazą do tego dania może być też soczewica lub ciecierzyca. Gołąbki wyjdą też niezwykle smaczne. Pisaliśmy o najlepszym sposobie na soczyste mielone. Radziliśmy, w czym moczyć suszone grzyby. 

gołąbki
Fot. Canva/Milla1974

Źródło: mojegotowanie.pl