Amerykańska, różnorodna sałatka COBB
pixabay.com

Amerykańska, różnorodna sałatka COBB

Sałatka COBB to kolorowy, amerykański przysmak z kurczakiem, boczkiem, warzywami, serem pleśniowym i jajkiem. Wszystkie te składniki łączy i uzupełnia wyrazisty w smaku sos. Sałatka COBB to nie tylko pomysł na pożywną przekąskę, może także stanowić odrębne, sycące danie. Oto przepis na sałatkę COBB.

Jak w prosty sposób zapamiętać składniki niezbędne do sałatki COBB?

Wystarczy, że zapamiętasz: ,,EAT COBB” - hasło to tworzą pierwsze litery nazw składników - Egg, Avocado, Tomato, Chicken, Onion, Bacon, Blue cheese. Proste, prawda? Przygotowanie sałatki COBB jest równie proste, jak zapamiętanie składników. Oprócz cebuli, wszystkie pozostałe składniki kroimy w kostkę i układamy paskami. Połączenie smaków w tym daniu zachwyca i sprawia, że znika ono ze stołu w ekspresowym tempie.

Sałatka COBB - składniki potrzebne do przygotowania dania

  • 25 dag wędzonego, surowego boczku,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • sałata lodowa,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 pomidory,
  • 1 awokado,
  • 3 jajka,
  • 1 czerwona cebula,
  • ser pleśniowy.

Marynata do kurczaka:

  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżka miodu.

Sos:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • sól do smaku,
  • 3 łyżki sosu worcestershire.

Amerykańska sałatka COBB - sposób przygotowania

Pierś z kurczaka nacinamy w poprzek. W miseczce mieszamy sos sojowy, olej, miód i łyżeczkę wędzonej papryki. Do przygotowanej marynaty dodajemy pierś z kurczaka i obtaczamy dokładnie w mieszance. Odkładamy kurczaka na parę minut.

Jajka gotujemy na twardo.


Boczek pokrojony w paski smażymy na patelni z obu stron (pilnujemy, aby się nie spiekł za mocno) i wyjmujemy na ręcznik papierowy.


Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, smażymy pierś z kurczaka na każdej ze stron. Na chwilę przykrywamy patelnię pokrywką, aby kurczak nie był surowy w środku.


Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę. Przy użyciu łyżeczki wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Miąższ awokado mieszamy z sokiem z połowy cytryny.


W miseczce przygotowujemy składniki na sos: rozdrobniony czosnek, dwie łyżeczki musztardy miodowej, dwie łyżki octu winnego, odrobina soli, trzy łyżki sosu worcestershire i trzy łyżki oliwy z oliwek. Wszystko razem mieszamy.


Na dużym półmisku układamy pokrojoną sałatę, polewamy ją sosem.

Na sałatę układamy kolejno obok siebie w rzędach pokrojone w kawałki pomidory, pokrojone w ćwiartki jajka na twardo, pokrojonego kurczaka, następnie w półplasterki pokrojoną cebulę, ser pleśniowy pokrojony, podsmażony boczek i awokado.


Całość polewamy sosem. Wierzch można przyozdobić pomidorem i jajkiem.

Następny artykuł