Apple pie - szarlotka w wersji amerykańskiej
“Dla mamy i apple pie”
“Dla mamy i apple pie” - tak odpowiadali amerykańscy żołnierze, pytani przez dziennikarzy dlaczego poszli na wojnę. Większość Amerykanów zgodnie stwierdza, że apple pie to ich ulubione ciasto. W 1950 roku Jack Holden i Frances Kay w patriotycznej pieśni The Fiery Bear zaśpiewali, że kochają baseball i apple pie, co miało być przeciwwagą do symbolu radzieckiego niedźwiedzia.
Apple pie - symbol Stanów Zjednoczonych
Apple pie jest nam znane przede wszystkim z amerykańskich filmów i seriali, ale mało kto wie, że receptury nie wymyślono w USA, ale przywieźli ją osadnicy z Europy, głównie z Wysp Brytyjskich, wraz z zapasami dobrych gatunkowo jabłek, których w tamtym czasie nie było w USA zbyt wiele. Przepis ten jednak na stałe zagościł w amerykańskich domach i wielokrotnie odwoływano się do niego w kulturze. Przykładem jest popularna na początku XX wieku seria filmów dla młodzieży American Pie czy chociażby kultowa reklama Chevroleta z lat 70., w której śpiewano: Kochamy baseball, hot-dog, apple pie i Chevrolet. W swojej powieści Oldtown Folks z 1869 r. Harriet Beecher Stowe napisała, że „ciasto jest angielską tradycją, która zasadzona na amerykańskiej ziemi od razu rozprzestrzeniła się i wyrosła na niezliczoną różnorodność rodzajów i gatunków”. Danie stało się tak rozpoznawalne i kultowe, że dzisiaj określane jest mianem symbolu Stanów Zjednoczonych.
Jak zrobić szarlotkę po amerykańsku? Przepis na apple pie
Proporcje dla okrągłej, rozszerzającej się ku górze formy, o dolnej średnicy 20 cm i górnej 28 cm.
Składniki na kruche ciasto:
-
420g mąki pszennej
-
duża szczypta soli
-
3 łyżki cukru
-
330g masła
-
około 160ml zimnej wody
Nadzienie jabłkowe:
-
1,3 – 1,4 kg jabłek
-
1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
-
1/4 szklanki cukru do smaku
-
2 łyżki mąki pszennej
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
2 łyżeczki cynamonu
-
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
-
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
Sposób przygotowania
Ciasto:
-
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia na stolnicę.
-
Dodaj schłodzone masło i cukier. Całość posiekaj dokładnie nożem.
-
Zacznij wyrabiać ciasto, ale nie rób tego zbyt długo. Pozostaw widoczne małe kawałeczki masła. Dzięki nim ciasto będzie miało strukturę ciasta francuskiego, które charakterystycznie się rozwarstwia.
-
Sypkie ciasto z kawałkami masła schłodź przez 30 minut w lodówce.
-
Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki, dodać do niego lodowatą wodę (dzięki temu będzie bardziej kruche) i krótko zagnieć dłońmi, do zebrania sypkich składników i połączenia. Jeśli będziesz już w stanie uformować kulę, przerwij gniecenie, podziel ciasto na pół i owiń każdą z części folią spożywczą. Chłódź w lodówce przez 60-90 minut.
Nadzienie jabłkowe
-
Jabłka obierz i pokrój w plastry.
-
W dużej misce wymieszaj jabłka, miękkie masło, cukier, mąkę, łyżeczkę soku z cytryny i przyprawy.
-
Okrągłą foremkę wyłóż papierem do pieczenia, dzięki któremu łatwiej będzie Ci później wyjąć placek.
-
Ciasto kruche wyjmij z lodówki. Jedną jego część rozwałkuj tak, aby było sporo trochę większe niż forma. Przenieś, nawijając je na wałek. Wyłóż nim dno i boki. Pozostałości obetnij i dodaj do drugiej kuli ciasta.
-
Na ciasto wyłóż pierwszą warstwę jabłek. Możesz zrobić lekką górkę na środku.
-
Rozwałkuj drugą część ciasta kruchego i potnij je na paski o szerokości około 2cm.
-
Najkrótsze paski ułóż dookoła brzegu placka. Pozostałe przekładaj między sobą, tworząc w ten sposób charakterystyczną kratkę. Możesz ułożyć je wcześniej i przenieść lub zrobić to bezpośrednio na placku. Odetnij resztki, możesz dołożyć je do brzegu placka.
-
Ciasto posmaruj wymieszanym w miseczce jajkiem z wodą.
-
Blachę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz łącznie około 70 minut. Pierwsze 10 minut w 200 stopniach i kolejne 60 minut w 180 stopniach. Jeśli to możliwe przez ostatnie 10 minut piecz tylko spód z włączoną grzałką dolną.
-
Po tym czasie ciasto wyjmij i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Smacznego!
undefinedundefinedundefinedundefined