Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na tę zupę czekam całą zimę. Smakuje wyjątkowo dzięki 1 składnikowi
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.04.2025 12:38

Na tę zupę czekam całą zimę. Smakuje wyjątkowo dzięki 1 składnikowi

zupa
Fot. youtube.com/videokuchnia

Parzybroda to jedna z tych zup, potrawek lub zalewajek, które od wieków stanowią nasze codzienne obiady. Zasłużenie cieszą się popularnością. By się o tym przekonać, sięgnijmy do tego przepisu na pazibrodę z młodej kapusty.

Parzybroda lub pazibroda

W zależności właściwie tylko od ilości płynu, danie to opisać można jako zupę lub potrawkę. Najczęściej zwane parzybrodą, rzadziej pazibrodą, pochodzi ono ze Świętokrzyskiego. Takie danie przygotowuje się tam często z kiszonej kapusty, skwarek i tłuczonych lub krojonych w kostkę ziemniaków.

Wiosna to jednak czas młodej kapusty – o wiele delikatniejszej, a przy tym uniwersalnej kulinarnie. W sezonie na ten przysmak zamieniamy na niego wszystkie inne rodzaje kapusty w każdym możliwym przepisie. Sięgnijmy więc po parzybrodę z młodej kapusty.

młoda kapusta.jpg
Fot. Canva
Na targowiskach są już pierwsze tanie truskawki. Eksperci stanowczo odradzają ich zakup

Parzybroda z młodej kapusty

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału VideoKuchnia.pl. Autorzy sięgają tam po łatwo dostępne skwarki z boczku. W bardziej tradycyjnych wariantach sięgnąć można po słoninę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg młodej kapusty
  • 700 g ziemniaków
  • 200 g boczku lub słoniny
  • 2 cebule
  • 700 ml bulionu lub rosołu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Cukier, sól, pieprz
składniki zupy
Fot. youtube.com/videokuchnia

Zupa z młodej kapusty

Ziemniaki obieramy w kostkę, kapustę szatkujemy. Na patelni wytapiamy słoninę lub boczek pokrojone w słupki na rumiane skwarki. Młodą kapustę zalewamy w garnku bulionem, odlewając 2-3 łyżki do zasmażki, i gotujemy razem z połową skwarek.

boczek.jpg
Fot. Canva

Do garnka dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, łyżkę cukru, sól i pieprz. Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i wciąż gotujemy.

Na pozostałym boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie szklista, dosypujemy mąkę, podsmażamy i rozprowadzamy w odlanym wcześniej bulionie. Zasmażkę dodajemy do zupy. Parzybrodę przyprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości ziemniaków.

Wypróbuj też przepisy na doskonały mazurek i idealne ciasto na pierogi.

gotowa parzybroda
Fot. youtube.com/videokuchnia