Na tę zupę czekam całą zimę. Smakuje wyjątkowo dzięki 1 składnikowi

Parzybroda to jedna z tych zup, potrawek lub zalewajek, które od wieków stanowią nasze codzienne obiady. Zasłużenie cieszą się popularnością. By się o tym przekonać, sięgnijmy do tego przepisu na pazibrodę z młodej kapusty.
Parzybroda lub pazibroda
W zależności właściwie tylko od ilości płynu, danie to opisać można jako zupę lub potrawkę. Najczęściej zwane parzybrodą, rzadziej pazibrodą, pochodzi ono ze Świętokrzyskiego. Takie danie przygotowuje się tam często z kiszonej kapusty, skwarek i tłuczonych lub krojonych w kostkę ziemniaków.
Wiosna to jednak czas młodej kapusty – o wiele delikatniejszej, a przy tym uniwersalnej kulinarnie. W sezonie na ten przysmak zamieniamy na niego wszystkie inne rodzaje kapusty w każdym możliwym przepisie. Sięgnijmy więc po parzybrodę z młodej kapusty.

Parzybroda z młodej kapusty
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału VideoKuchnia.pl. Autorzy sięgają tam po łatwo dostępne skwarki z boczku. W bardziej tradycyjnych wariantach sięgnąć można po słoninę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg młodej kapusty
- 700 g ziemniaków
- 200 g boczku lub słoniny
- 2 cebule
- 700 ml bulionu lub rosołu
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Cukier, sól, pieprz

Zupa z młodej kapusty
Ziemniaki obieramy w kostkę, kapustę szatkujemy. Na patelni wytapiamy słoninę lub boczek pokrojone w słupki na rumiane skwarki. Młodą kapustę zalewamy w garnku bulionem, odlewając 2-3 łyżki do zasmażki, i gotujemy razem z połową skwarek.

Do garnka dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, łyżkę cukru, sól i pieprz. Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i wciąż gotujemy.
Na pozostałym boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie szklista, dosypujemy mąkę, podsmażamy i rozprowadzamy w odlanym wcześniej bulionie. Zasmażkę dodajemy do zupy. Parzybrodę przyprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Wypróbuj też przepisy na doskonały mazurek i idealne ciasto na pierogi.






































