To najlepszy farsz do jajek. Nic tak pięknie nie prezentuje się na stole

Faszerowane jajka to jedna z przekąsek, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Tym, którzy mają dość stosowanych od lat przepisów, podpowiadamy coś nowego. Specyficzny farsz jest kremowy i bogaty w smaku.
Jajka faszerowane na Wielkanoc
Są dwie filozofie przygotowywania wielkanocnych jajek faszerowanych. Jedna z metod każe przekrawać jajka w skorupkach, te ostatnie opróżniać, a potem na nowo wypełniać masa jajeczną. Przekąska taka wydaje się prostsza, ale wymaga lepiej dopracowanej techniki.
Druga metoda to przygotowanie farszu z żółtek. W tej wersji to ugotowane na twardo białka jajek są tym, co wypełniamy. Metoda ta daje nieco inne rezultaty, bo żółtka daje się przyprawić inaczej, i to na wiele różnych sposobów. W tym wypadku mamy więc niecodzienny farsz z żółtek z serkiem topionym.

Jajka z serkiem topionym
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Вкусно и сытно. Autorka kanału pokazuje ciekawy sposób na dekorowanie jajek różyczkami z rzodkiewki. By odpowiednio przygotować warzywa, należy w odpowiednim momencie zasypać je solą do zmiękczenia.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 jajka
- 1 kostka / 2 trójkąty serka topionego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 mały pęczek pietruszki
- Sól, pieprz
- Garść rzodkiewek
- 1 ogórek

Farsz z serka topionego
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Rzodkiewkę i ogórka (ze skórą) kroimy w plasterki. Zasypujemy je solą i dokładnie mieszamy, by puściły sok.
Z jajek odkrawamy górę i dół, by nie przewracały się na półmisku. Następnie przekrawamy je na połowy. Wyjmujemy żółtka do osobnej miseczki, a białka ustawiamy na talerzu.

Do żółtek dodajemy musztardę, jogurt i serek topiony. Rozdrabniamy wszystko widelcem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i jeszcze raz dokładnie siekamy.
Masą faszerujemy zagłębienia w jajkach. Rzodkiewkę i ogórek płuczemy z nadmiaru soli i osuszamy. Wyginając plasterki w połówki, układamy w farszu płatki z rzodkiewki, a następnie listki kwiatków z ogórka.
Wypróbuj też inny przepis na jajka faszerowane i poznaj właściwości jarmużu.






































