Wlej to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wychodzi idealnie miękkie

Smak pierogów to nie tylko farsz, ale przede wszystkim ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde, nasz narodowy przysmak traci na smaku. Na całe szczęście istnieje sposób, dzięki któremu ten składnik dania zawsze wyjdzie idealny. Poznaj przepis na ciasto na pierogi, a już nigdy nie przyrządzisz go w inny sposób.
Pierogi, czyli zachwyt i smak
Spór o to, czy w pierogach ważniejsze jest ciasto, czy farsz, przypomina dyskusję, nad którą od lat zastanawia się ludzkość, a mianowicie – czy najpierw było jajko, czy kura. Prawda jest jednak taka, że w wypadku dania i jeden, i drugi składnik jest tak samo ważny. Razem tworzą przecież pyszność, którą wielbią nie tylko mieszkańcy kraju nad Wisłą, ale też obywatele państw, gdzie od lat osiedla się Polonia.
Farsz powinien zostać stworzony z odpowiednio dobranych składników i być przy tym wyrazisty. Z kolei ciasto musi być lekkie, delikatne i rozpływać się w ustach. Niestety, często zdarza się, że ten ważny składnik tych cech nie spełnia i traci na tym całe danie. Polecamy więc poznać przepis, dzięki któremu ciasto wyjdzie udane za każdym razem. Jak to możliwe? Wystarczyło zmienić kluczowy element.

Ciasto na pierogi tylko z tym składnikiem
Choć przepisów na ciasto na pierogi jest cała masa, zawsze składa się ono z minimum trzech składników. Najważniejsza jest mąka, sól oraz woda. My proponujemy jednak, aby ciecz zastąpić maślanką. Ten produkt zagwarantuje ciastu wspomnianą już delikatność. Nie sposób jednak określić ilości maślanki, która powinna do ciasta trafić. Należy wlać ją na tak zwane „oko”. Radzimy dolewać odrobinę, mieszać i sprawdzać, czy ciasto ma plastyczną konsystencję. Szczegóły przygotowania znajdziesz pod listą składników.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki na ciasto na pierogi:
- 750 g mąki pszennej
- maślanka
- 10 g soli

Przepis na ciasto na pierogi
Do miski przesiej mąkę. Wsyp sól, a następnie wlej odrobinę maślanki. Wymieszaj składniki. Jeżeli ciasto nie ma odpowiedniej, a w tym wypadku sprężystej konsystencji, wlej więcej maślanki. Ponownie wymieszaj. Czynność powtarzaj do uzyskania pożądanych rezultatów.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na kilkanaście minut. Następnie podziel je na równe części, a każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Wycinaj z nich koła, nakładaj farsz i lep pierogi. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.
Niedawno radziliśmy także, jak zrobić zdrowotny napar oraz zdradziliśmy, jak zyskać nawóz z uwielbianej przyprawy.






































