Aromatyczne polędwiczki w sosie porowo-grzybowym. Sezonowe danie w sam raz na jesień
Aromatyczne polędwiczki w sosie porowo-grzybowym są wyśmienitą propozycją na jesienny obiad. Soczyste mięso z dodatkiem sezonowych specjałów i nieco pikantnego pora zachwyci niejednego smakosza. Przygotowanie tego dania jest przy tym banalnie proste i wręcz nie może się nie udać.
Polędwiczki w sosie porowo-grzybowym świetnie smakują zaraz po przyrządzeniu. Są też wdzięcznym daniem do odgrzewania na kolejne dni. Możesz przygotować porcję na jeden dzień lub zrobić zapas z większej ilości składników i cieszyć się pysznym obiadem przez cały weekend. Serdecznie polecamy ten przepis.
Przepis na aromatyczne polędwiczki w sosie porowo-grzybowym
Składniki:
-
1 duża polędwiczka wieprzowa
-
1 średniej wielkości por
-
2 ząbki czosnku
-
ok. 200 g świeżych grzybów (lab taka sama grzybów suszonych po namoczeniu)
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
1 szklanka bulionu
-
sól i pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Jak przyrządzić sezonowe polędwiczki w sosie porowo-grzybowym?
Mięso na polędwiczki w sosie porowo-grzybowym opłucz pod bieżącą wodą . Następnie pokrój je w poprzek na plastry o grubości ok. 1,5 cm . Każdy plaster rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa .
Pokrojone polędwiczki oprósz z obu stron solą i pieprzem . Posyp je mąką ziemniaczaną tak, aby dokładnie pokrywała każdy kawałek mięsa . Tak przygotowane polędwiczki obsmaż na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju . Gotowe kawałki przekładaj do garnka.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki do polędwiczek w sosie porowo-grzybowym. Z pora pozostaw jedynie białą część i pokrój ją na cienkie plasterki. Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki .
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa zacznij obsmażać pora , cały czas mieszając. Po 2-3 minutach dodaj także grzyby , a po nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku . Smaż składniki do momentu, aż nieco odparuje woda z grzybów . Dopraw solą i pieprzem.
Zawartość patelni przełóż do garnka z polędwiczkami w sosie porowo-grzybowym. Podlej całość szklanką bulionu , doprowadź do zagotowania, a następnie zmniejsz gaz i duś potrawę przez ok. 15-20 minut , od czasu do czasu mieszając, aby nic nie przywarło do dna.
Gotowe polędwiczki w sosie porowo-grzybowym ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem . Sos możesz dodatkowo zagęścić za pomocą mąki lub zabielić śmietaną . Polędwiczki w sosie porowo-grzybowym wyśmienicie pasować będą do kaszy gryczanej lub świeżo ugotowanych ziemniaków. Znamy sprawdzony przepis na polędwiczki w sosie własnym . Suszone pomidory także doskonale komponują się z tym mięsem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy liście laurowe powinno się wrzucać na początku, czy końcu gotowania? Znamy odpowiedź
-
Dorota Szelągowska robi obłędną pastę na kanapki. Wybór warzyw zaskakuje
-