Sprawdzony przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym. Wychodzą mięciutkie dzięki 1 sztuczce
Zastanawiacie się, jak zrobić miękkie polędwiczki wieprzowe w sosie? Sekretem sukcesu jest ocieplenie mięsa do temperatury pokojowej przed smażeniem. Dzięki temu prostemu zabiegowi nie stwardnieje na patelni i będzie rozpływało się ustach. Koniecznie sprawdźcie ten patent.
Polędwiczki wieprzowe w sosie są proste w przygotowaniu i pełnym smaku daniem obiadowym. Soczyste i delikatne mięso uzyskamy, podsmażając je na patelni i dusząc w aromatycznym bulionie z dodatkiem ziół. Warto wcześniej ogrzać je do temperatury pokojowej, by zapobiec twardnieniu produktu.
Przepis na wyborne polędwiczki wieprzowe w sosie
Składniki:
800 g polędwiczki wieprzowej
2 szklanki bulionu mięsnego
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
4 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki maki pszennej do zagęszczenia sosu
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić miękkie polędwiczki wieprzowe? Znamy sprawdzony patent
Polędwiczkę wyjmujemy z lodówki na godzinę przed planowanym przygotowaniem. Kroimy ją w plastry o grubości około 2 cm. Każdy z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem, a następnie oprószamy solą oraz pieprzem.
Mięso podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju do zezłocenia. Zdejmujemy je z patelni i przenosimy do większego garnka. Cebulę i czosnek rozdrabniamy i dodajemy do polędwiczek.
Wrzucamy także przyprawy. Całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy rozmieszaną z mąką śmietanę.
Najlepiej najpierw połączyć mieszankę z odrobiną płynu z garnka i dopiero po takim zahartowaniu wlać całość do potrawy. W ten sposób unikniemy powstania grudek. Polędwiczki w sosie podajemy z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na pyszne dania obiadowe. Szczególnie polecamy kurczaka w aksamitnym sosie. Być może spodoba wam się też ten przepis na soczystą karkówkę z patelni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Mamy najlepsze sposoby
Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad
Soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną. Idealne połączenie smaków